Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τέλος στις συναλλαγές με χαρτί υπόσχεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο ~ Τα βήματα


Οικονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της χώρας θα αποφέρει η καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.


Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του...
 2012 και αναμένεται να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στον περιορισμό του φαινομένου έκδοσης και λήξης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

“Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο χρησιμοποιείται και σήμερα, αλλά δεν είναι διαδεδομένη η μορφή του και στόχος είναι να διευρυνθεί η χρήση του προκειμένου να απαλλαγούν σταδιακά οι επιχειρήσεις από το μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος των συναλλαγών σε χαρτί, μεταφέροντας όλη την οικονομική δραστηριότητα στο διαδίκτυο και σε ασφαλή πληροφοριακά συστήματα, απελευθερώνοντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες” τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδει μια επιχείρηση κοστίζει από 7 έως 15 ευρώ, ενώ κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ.


Τα βήματα

1.Έως το Σεπτέμβριο 2011, κοινή ομάδα εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων της αγοράς θα έχει καταλήξει σε ένα ενιαίο πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το πολύ έως το Νοέμβριο, ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

2.Την ίδια περίοδο προγραμματίζονται, πάλι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με πρώτο στόχο ένα πανελλήνιο φόρουμ για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3.Θεσπίζεται σαν πρώτο βήμα έως το τέλος του χρόνου, η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο (Business to Government - B2G), ξεκινώντας από το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και σχεδιάζοντας την πιλοτική εφαρμογή της από φορείς του δημοσίου.

4.Σχεδιάζονται συγκεκριμένες δράσεις κρατικών ενισχύσεων μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης -ένα επιχειρηματικό κουπόνι, που θα δίνεται προς τις επιχειρήσεις, ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς προβλήματα και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου