Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Βρε καλά το είπε ο χοντρός "Μαζί τα φάγανε " ~ Σημεία και τέρατα με τις παροχές του ΟΑΕΔ


Χιλιάδες παράνομες εισπράξεις επιδομάτων του ΟΑΕΔ, από Ελληνες και αλλοδαπούς (μάθανε ότι πηδιόμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι), φέρνουν στο φως οι πρώτες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων των «δικαιούχων» και των ενταλμάτων πληρωμών που άρχισαν να γίνονται με εντολή του διοικητή του Οργανισμού Ηλ. Κικίλια στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής περιστολής και ελέγχου των δαπανών.

Το «πάρτι» των παράνομων πληρωμών, όπως αποκαλύπτει η πρώτη απόρρητη Εκθεση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Οργανισμού...
 που δημοσιεύει η «ΗτΣ», περιλαμβάνει διπλές καταβολές επιδομάτων στα ίδια πρόσωπα, πληρωμές εποχιακών και οικογενειακών επιδομάτων σε μη δικαιούχους ή και σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους (χωρίς Αριθμό Μητρώου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή ακόμη και σε άτομα που προσκόμιζαν πλαστές βεβαιώσεις (π.χ. καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και άδειες διαμονής).

Οι έλεγχοι εντόπισαν, ακόμη, παράνομες πληρωμές επιχορηγήσεων σε εταιρείες αλλά και αντικανονικές τοποθετήσεις προστατευόμενων από το νόμο ατόμων (π.χ. με ειδικές ανάγκες) σε θέσεις εργασίας. Για πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις ζητήθηκε η συνδρομή των αστυνομικών αρχών, ενώ οι έλεγχοι, με βάση την εντολή που έχει δώσει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, συνεχίζονται και θα ενταθούν από το Σεπτέμβριο με τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ΟΑΕΔ με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και με άλλες δημόσιες αρχές που τηρούν μητρώα.



Οι έλεγχοι

Οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν για πληρωμές της τελευταίας διετίας (για το διάστημα λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) αποκάλυψαν, όπως αναφέρει η Εκθεση:

1. Τη χορήγηση αχρεωστήτως εποχιακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ σε μη δικαιούχους. Οι διασταυρώσεις στοιχείων με το μητρώο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ σε μια υπηρεσία της Αθήνας εντόπισαν την παράνομη πληρωμή βοηθημάτων σε 401 περιπτώσεις σε σύνολο περίπου 3.500 (δηλ. για το 11,45%!!!). Οι διασταυρώσεις, με εντολή του διοικητή του ΟΑΕΔ, επεκτείνονται από αυτό το μήνα, πανελλαδικά, σε όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

2. Την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας με πλαστά έγγραφα και στοιχεία (όπως πλαστά ένσημα, εικονικές ή και πλαστές καταγγελίες σύμβασης εργασίας κ.λπ.).

3. Πολλαπλές περιπτώσεις εντοπίστηκαν με αναντιστοιχίες μεταξύ των δικαιούχων παροχών του ΟΑΕΔ και των μητρώων ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως ίδιους αριθμούς μητρώου με διαφορετικό ονοματεπώνυμο(!), στους οποίους έγιναν κανονικά οι πληρωμές. Εντοπίστηκαν στην Αττική ακόμη και περιπτώσεις καταβολής οικογενειακών επιδομάτων σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους!
4. Εκατοντάδες περιπτώσεις διπλών πληρωμών έγιναν σε περισσότερους του ενός δικαιούχους οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους με βάση τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, είχαν το ίδιο αριθμό (IBAN). Για το θέμα αυτό συντάχθηκε ειδική έκθεση ελέγχου σε μια υπηρεσία του ΟΑΕΔ και έγιναν έξι συλλήψεις από την ΕΛΑΣ σε υπηρεσίες του Οργανισμού. Για την αποτροπή νέων κρουσμάτων στο μέλλον, η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποχρεώθηκε να εκδώσει αυστηρή έγγραφη εντολή ότι «για όλες τις παροχές του ΟΑΕΔ ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται πρώτος στο σχετικό βιβλιάριο της ΕΤΕ».

5. Πληρωμές επιδομάτων σε αλλοδαπούς που υπέβαλαν πλαστές ή κλεμμένες άδειες παραμονής. Ο ΟΑΕΔ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, αποκτά άμεσα ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθούν τα πλαστά πιστοποιητικά (π.χ. βεβαιώσεις και άδειες παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών).

6. Παράνομες πληρωμές επιδοτήσεων - επιχορηγήσεων σε εταιρείες που είχαν συγχωνευτεί ή μεταφερθεί (έγινε επανέλεγχος σε ήδη ελεγμένες, σε πρώτο, όμως, βαθμό, περιπτώσεις).

7. Οι διασταυρώσεις έδειξαν, τέλος, παράνομες τοποθετήσεις - προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες (με βάση το νόμο 2643, για την προκήρυξη του 2005 και τις τοποθετήσεις του 2007) χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις!

Εξαπλώνεται από Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό δίχτυ
(Αμήν -τα λεφτά μας πίσω και πρόστιμα θα έχουμε;)

Η διεύθυνση Επιθεώρησης του ΟΑΕΔ, παράλληλα με τους συνεχιζόμενους ελέγχους σε προγράμματα επιχορηγήσεων και στις πληρωμές παροχών, θα πραγματοποιεί περιοδικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αξιοποιώντας την on line διασύνδεση ΟΑΕΔ - ΙΚΑ (από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το σύστημα).

Χάρις στο σύστημα αυτό, από αυτό το μήνα κάθε είδους παροχή (περιλαμβανομένων και των οικογενειακών επιδομάτων που αρχίσουν να πληρώνονται) θα καταβάλλεται χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης και οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης θα αναζητούνται, πλέον, και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά. Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει αποφασίσει να προχωρήσει, από το φθινόπωρο, σε ηλεκτρονική διασύνδεση και με άλλες βάσεις δεδομένων για τον καλύτερο έλεγχο των στοιχείων. Οι διασυνδέσεις που θα γίνουν κατά προτεραιότητα αφορούν:


Τη διασύνδεση με τη βάση δεδομένων για τις άδειες διαμονής των αλλοδαπών σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Τη διασύνδεση με τη ΓΓΠΣ για τον έλεγχο του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Τη διασύνδεση με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που με βάση το νέο νόμο του Γ. Κουτρουμάνη θα τηρεί, στο εξής, ένα πλήρες ηλεκτρονικό μητρώο με όλα τα στοιχεία για τις αναγγελίες των προσλήψεων, τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, τις μεταβολές μισθών και απολαβών του προσωπικού των επιχειρήσεων (τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται, από το φθινόπωρο, ηλεκτρονικά διευκολύνοντας, έτσι, τις διασταυρώσεις).

Του Γιώργου Γάτου ~ Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου