Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μεγάλο το σόι του φαραώ ~ Οι μισοί Ευρωπαίοι άνδρες «μακρινοί συγγενείς του Τουταγχαμών»


Οι μισοί και πλέον άνδρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν μακρινή συγγένεια με τον Τουταγχαμών, διαπίστωσαν Ελβετοί γενετιστές που εξέτασαν το χρωμόσωμα Υ στη μούμια του φαραώ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως το εύρημα ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το αρχαίο βασιλικό σόι!

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Discovery Channel,...
 το ερευνητικό κέντρο γενεαλογίας iGENEA της Ζυρίχης εξέτασε το χρωμόσωμα Υ, που κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στον γιο, τόσο στη μούμια του Τουταγχαμών όσο και στη μούμια του πατέρα του Ακενατόν και του παππού του Αμενχοτέπ Γ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι και οι τρεις ανήκαν σε μια γενετική ομάδα που ονομάζεται απλότυπος R1b1a2, στην οποία ανήκουν και οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι άνδρες μοιράζονται με τον Τουταγχαμών έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος περιέργως δεν ζούσε στην Αίγυπτο:
«Πιστεύουμε ότι ο κοινός πρόγονος έζησε στον Καύκασο πριν από 9.500 χρόνια» δήλωσε στο Reuters ο Ρόμαν Σολτζ, διευθυντής του κέντρου iGENEA.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι δεν έχουν σχεδόν καμία συγγένεια με τον αρχαίο βασιλιά τους, αφού ο απλότυπος R1b1a2 αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του σύγχρονου ανδρικού πληθυσμού.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον που ανακαλύψαμε ότι [ο Τουταγχαμών] ανήκε σε μια γενετική ομάδα από την Ευρώπη -υπήρχαν πολλές πιθανές γενετικές ομάδες στην Αίγυπτο στις οποίες θα μπορούσε να ανήκει το DΝΑ του» σχολίασε ο Σουλτζ.

Παραμένει άγνωστο πώς η προγονική ομάδα του Τουταγχαμών μετακινήθηκε από τον Καύκασο στην Αίγυπτο, σύμφωνα όμως με την iGENEA ο απλότυπος R1b1a2 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με την ευρεία διάδοση της γεωργίας πριν από 7.000 χρόνια.

Το κέντρο iGENEA ζητά τώρα από σημερινούς Αιγύπτιους να δώσουν δείγμα DNA για να ανακαλύψουν τους εν ζωή συγγενείς του Τουταγχαμών.

«Η προσφορά μας ανακοινώθηκε πριν από μόλις τρεις ημέρες, το ενδιαφέρον όμως είναι ήδη μεγάλο» είπε ο Σουλτζ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου