Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΕΕΤΤ προς ΟΤΕ: Φτιάξε Υποδομές για όλους στο VDSL


*Πλέρωνε και φτιάχτα ΟΤΕ, να τα τρώνε οι άλλοι...

Ο «πάγος» που είχε βάλει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ μέχρι το Σεπτέμβριο για την παροχή υπηρεσιών VDSL στη λιανική διατηρείται επ’ αόριστον και γίνεται και πιο... συμπαγής.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, μετά από την ανάλυση αγορών που διενήργησε, ότι αν ο ΟΤΕ θέλει να αξιοποιήσει εμπορικά τις δυνατότητες του δίκτυο νέας γενιάς τύπου VDSL (οπτική ίνα μέχρι το ΚΑΦΑΟ) που προγραμματίζει να κατασκευάσει, αυτό θα πρέπει να γίνει στα πρότυπα του ADSL:

Δηλαδή οφείλει ο ΟΤΕ να παρέχει τις σχετικές υποδομές πρώτα στη χονδρική και στους εναλλακτικούς παρόχους και στη συνέχεια να διαθέσει ο ίδιος τέτοια πακέτα.
Και μέχρι να γίνει αυτό, οι Έλληνες παραμένουν στο ADSL και τις ονομαστικές ταχύτητες των 24 Mbps, όταν με υπηρεσίες VDSL θα είχαν ταχύτητα 50 Mbps στο download.

Η ΕΕΤΤ αποφάνθηκε ότι ο Οργανισμός παραμένει με Σημαντική Ισχύ (ΣΙΑ) τόσο στην αγορά χονδρικής παροχής (Φυσικής) πρόσβασης σε υποδομή δικτύου (αγορά 4) όσο και στην αγορά χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (αγορά 5), έστω και αν στη δεύτερη το μερίδιο αγοράς του έχει υποχωρήσει κάτω από το 47%.

Ο ΟΤΕ, εφόσον αποφασίσει εντέλει να υλοποιήσει την επένδυση του VDSL, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ σε εύρος τριετίας, οφείλει να ανοίξει το δίκτυο αυτό στη χονδρική για τους ανταγωνιστές του και να διαθέτει τιμές τόσο χονδρικής όσο και λιανικής στη συνέχεια, οι οποίες πρώτα θα έχουν εγκριθεί από την ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι ο ΟΤΕ πρέπει να υπόκειται σε σειρά ρυθμιστικών υποχρεώσεων όπως παροχή πρόσβασης, χρήση ευκολιών δικτύου και συνεγκατάσταση, διαφάνεια και υποχρέωση δημοσίευσης των σχετικών προσφορών αναφοράς, λογιστικός διαχωρισμός, και έλεγχος τιμών με υποχρέωση εφαρμογής κοστοστρεφούς τιμολόγησης.

Επίσης, η ΕΕΤΤ εμμένει στην απόφασή της να απαγορεύει στον ΟΤΕ να λανσάρει υπηρεσίες στην λιανική, εάν δεν περάσει ένα εξάμηνο από τη στιγμή που κάποιος από τους ανταγωνιστές του θα λανσάρει την ίδια υπηρεσία. Μάλιστα, επικαλείται σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προθεσμία του εξαμήνου, ενώ η ίδια όπως υποστηρίζει είχε προτείνει διάστημα τριών μηνών.

Σχετική με την απόφαση αυτή, ουδείς ξαφνιάστηκε, αλλά πλέον όπως σχολίαζαν πηγές του Οργανισμού, πιθανόν δεν έχει νόημα – αυτή την περίοδο τουλάχιστον και υπό αυτές τις συνθήκες- να βγει με τέτοιες υπηρεσίες στη λιανική. Ωστόσο το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου του ΟΤΕ δεν σταματά και εκ των πραγμάτων, η οπτική ίνα θα φτάνει σταδιακά στο ΚΑΦΑΟ.

Ο ΟΤΕ έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου ρύθμισης, από την εμπειρία της Deutsche Telekom με το VDSL: η γερμανική εταιρεία υποχρεούται να παρέχει τις σχετικές υποδομές στη χονδρική σε άλλους παρόχους, αλλά με τις τιμές να ελέγχονται ex post, αφού δηλ. βγουν στην αγορά. Στην Ελλάδα η ρύθμιση του VDSL γίνεται ex ante, με καθορισμό τους πριν βγουν στη λιική.

Και δια στόματος κ. Μιχάλη Τσαμάζ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι εγκλωβισμένος στις ρυθμιστικές αγκυλώσεις και «εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες παραμείνουν, ίσως δεν έχει λόγο να ηγηθεί αυτή τη φορά της προσπάθειας να ανεβάσει ταχύτητες το ελληνικό Internet». Αλλά είναι και η μόνη εταιρεία τηλεπικοινωνιών σήμερα στην Ελλάδα που μπορεί να «σηκώσει» μόνη της αυτή την επένδυση.

Αυτό που τονίζουν δε, από τον ΟΤΕ είναι ότι δεν μπορεί η εταιρεία να επενδύσει σε υποδομές, έχοντας ως όφελός μόλις το 10% των καθαρών νέων συνδέσεων, με δεδομένες τις τιμές που του επιβάλλει η ΕΕΤΤ να πουλάει. Ο επικεφαλής του Οργανισμού μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να πει «είναι προτιμότερο να ανοίξουν τον δρόμο οι εναλλακτικοί και ο ΟΤΕ να νοικιάσει υποδομές μέσω χονδρικής».

Της Ρόης Χάικου ~ capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου