Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Welcome to the club ~ Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από S&P




Σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με πρόσχημα την ανησυχία για το έλλειμμα της χώρας.


«Η υποβάθμιση αυτή ανάγεται στο γεγονός ότι το deal που συμφώνησαν Κογκρέσο και κυβέρνηση δεν είναι επαρκές, ώστε να εξασφαλίσει τη δυναμική του αμερικανικού χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση», σχολιάζουν οι αναλυτές της Standard & Poor’s, προσθέτοντας πως η υποβάθμιση αυτή επρόκειτο για... καθήκον!

Ο οίκος θέτει για τις ΗΠΑ αρνητικό outlook με έντονη την πιθανότητα νέας υποβάθμισης για τη χώρα.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ διατηρούσαν την αξιολόγηση ΑΑΑ από το 1941. Το Reuters επισημαίνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, γνώριζε a priori το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τον S&P.

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης, όσο και αν προσπαθούσαν εδώ και καιρό να «κουκουλώσουν» το συνεχές δημοσιονομικό τους πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου o Obama υπέγραψε για την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρις δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρις που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Σειρά έχουν oι Moody’s και Fitch Ratings… Για να δούμε ποια θα πάρει πρώτη την πρωτοβουλία…

Σημειώνετα πως η Moody's αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.



Δεν χρειάζονται ΑΜΚ οι τράπεζες των ΗΠΑ, τονίζουν Fed και FDIC

Στο μεταξύ, "αποκλείουν" το ενδεχόμενο ΑΜΚ για τις αμερικανικές τράπεζες στον απόηχο της υποβάθμισης η Fed και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC).

"Η υποβάθμιση της αξιολόγησης του αμερικανικού χρέους από ΑΑΑ σε ΑΑ+ δεν θα αυξήσει το βαθμό κινδύνου για τα ομόλογα των ΗΠΑ", τόνισαν τα ιδρύματα.



Για "λάθος" κατηγορεί τoν S&P το ΥΠΟΙΚ

Για "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό κάνει λόγο το Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον οίκο αξιολόγησης, στα πλαίσια της υποβάθμισης.

"Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου. "Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Πιστεύω ότι ήδη είχε φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση (χρεογράφων) είναι κατά την άποψή μας απίθανο", σχολίασε ο ειδικός σε νομισματικά θέματα της τράπεζας Wells Fargo. "Ένας από τους λόγους που δε νομίζουμε ότι πραγματικά οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν επιθετικές πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πως υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις. . . σε όρους βάθους και ρευστότητας", πρόσθεσε.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.



S&Ρ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την υποβάθμιση - Ό,τι έγινε ήταν καθήκον μας

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την υποβάθμιση του χρέους τους από τη βαθμίδα AAA, εάν είχαν προβεί νωρίτερα στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού", δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του S&P. "Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να είχε γίνει ήταν να αυξηθεί το όριο του χρέους έγκαιρα", προσέθεσε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P τόνισε: "Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση".

"Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις "πολιτικές δυνάμεις" της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος", παραδέχθηκε ο ίδιος και προσέθεσε πως "η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη".



Γνώριζαν το ενδεχόμενο υποβάθμισης οι ΗΠΑ;

"Το ομοσπονδιακό κράτος προβλέπει και προετοιμάζεται για μια υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s της βαθμίδας του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών", τόνιζε λίγο πριν την υποβάθμιση ο ανταποκριτής του ABC στο Λευκό Οίκο, επικαλούμενος δύο "κυβερνητικούς αξιωματούχους".

Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους δήλωσε στον δημοσιογράφο ότι δεν είναι "100% βέβαιο" ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί, ούτε το πότε πρόκειται να συμβεί.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο S&P έχει ήδη πάρει μια τέτοια απόφαση ούτε πότε πρόκειται να την πάρει.



Ποιες οι διεθνείς αντιδράσεις από την υποβάθμιση;

"Η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s δε θα έχει σημαντική βραχυπρόθεσμη επίδραση", τόνισε στέλεχος της κεντρικής Τράπεζας της Κορέας, και συμπλήρωσε πως "οι αγορές είχαν ήδη ορισμένα σενάρια για τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ και αυτό ήταν έναν ένα από αυτά".

"Η αξιολόγηση ΑΑ δεν έχει διαφορά από το ΑΑΑ όσον αφορά τον κίνδυνο στάθμισης των ενεργητικών των επενδυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Βασιλείας III και έτσι δε θα υπάρξει σημαντική άμεση επίδραση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο" πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως δεν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της Ιαπωνίας στα αμερικανικά ομόλογα και η στρατηγική αγοράς αυτών των ομολόγων. "Η εμπιστοσύνη που έχουμε στα αμερικανικά ομόλογα και η ελκυστικότητά τους ως επένδυση δεν θα αλλάξουν παρά το μέτρο αυτό" δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος στο Reuters.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία έχει επενδύσει την πλειοψηφία των συναλλαγματικών αποθεματικών της σε αμερικανικά ομόλογα και είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πιστωτής των ΗΠΑ, μετά από την Κίνα.

Η Κίνα έχει "τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το πρόβλημα του χρέους τους", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. "Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους".

"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" μεταδίδει το πρακτορείο.

Απόλυτη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε, ότι έχει η Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Francois Baroin.

«Η Γαλλία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και στα θεμέλιά της, καθώς και στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Baroin μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συνέχεια ο Υπ. Οικονομικών στις Φιλιππίνες τόνισε πως "η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές". "Εκτός και αν οι ΗΠΑ ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών". Λίγο νωρίτερα, ο προεδρικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων εξέφρασε την ανάγκη η Ουάσιγκτον να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματά της. Παρ' όλα αυτά η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

"Δεν πιστεύω ότι η Ινδία θα επηρεαστεί πολύ (από την υποβάθμιση) πέρα από την προσωρινή νευρικότητα της αγοράς" δήλωσε ο Σ. Ρανγκαραχάν, επικεφαλής της ομάδας των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού.

"Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι αρκετή" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα φτάσει το 8,2% για αυτό το δημοσιονομικό έτος.
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου