Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ο Πολεμος των Έξι Ημερών ~ Εμπόλεμη Ζώνη (Βίντεο)


Σαν σήμερα (5 Ιουνίου 1967), ξεκίνησε "ο Πόλεμος των 6 Ημερών".

Την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων των Ισραηλινών και την ικανότητα της αεροπορίας τους, μπορούμε να διαπιστώσουμε στο ντοκυμανταίρ για τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, από τη σειρά "Εμπόλεμη Ζώνη". Στο βίντεο αποκαλύπτεται, πέρα από την φρίκη του πολέμου η συμμετοχή των εβραίων Ελλήνων, η ανάμειξη της Σοβιετικής Ένωσης, της KGB κλπ... :


Τον Μάιο του 1967, ο πρόεδρος Νάσερ της Αιγύπτου, που ήθελε να ενώσει τον αραβικό κόσμο και μιλούσε για την καταστροφή του Ισραήλ, απέκλεισε τα στενά του Τίραν, εμποδίζοντας τον εφοδιασμό του Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα, και συνήψε αμυντική συμφωνία με την Ιορδανία.


Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Καϊρου Η Φωνή των Αράβων έριχναν λάδι στη φωτιά: Για το Ισραήλ δεν επιφυλάσσουμε παρά μόνο πόλεμο... θα καταστρέψουμε και θα εκμηδενίσουμε τον Σιωνισμό... εδώ και 19 χρόνια, κάθε ένας από τα 100 εκατομμύρια Άραβες ζει με μια ελπίδα να προλάβει να δει την ημέρα της διάλυσης του Ισραήλ.

Πολλοί Ισραηλινοί, ακούγοντας αυτά τα σχόλια από τον γνωστότερο εκφωνητή της Φωνή των Αράβων, τον Αχμέντ Σαΐντ, πείσθηκαν ότι, αν είχαν εχθρούς που ήταν έτοιμοι να τους εκμηδενίσουν, τότε και οι ίδιοι έπρεπε να πολεμήσουν όσο σκληρότερα μπορούσαν.



Έτσι, το πρωί της 5ης Ιουνίου του 1967 το Ισραήλ πέρασε στην επίθεση. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ κατέστρεψαν τα αιγυπτιακά αεροπλάνα πριν ακόμη αυτά απογειωθούν και κατά το πενθήμερο που ακολούθησε το Ισραήλ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που είχαν ήδη διατυπώσει Βρετανοί και Αμερικανοί παρατηρητές για τη στρατιωτική του υπεροπλία.

Όταν ήρθε η νίκη, πολλοί στο Ισραήλ, που δεν γνώριζαν πόσο δυνατή ήταν η χώρα τους στρατιωτικά, πίστεψαν ότι επρόκειτο για θαύμα, ότι ο Θεός έσωσε τον εβραϊκό λαό και τον εγκαθίδρυσε στην ιστορική του πατρίδα, στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια πίστη που εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη του θρησκευτικού εθνικισμού στο Ισραήλ.

Όσον αφορά την αιγυπτιακή πλευρά, παραμένει μυστήριο για ποιο λόγο ο Νάσερ διακινδύνευσε αυτόν τον πόλεμο.

Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα, το Ισραήλ διατηρεί περίπου 450.000 εποίκους στα εδάφη που κατέλαβε το 1967 σε πείσμα κάθε ερμηνείας των διεθνών νόμων, πλην αυτής που εκπορεύεται από το ίδιο το Ισραήλ.









Για λόγους backup:





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου