Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΔΝΤ ~ Μείωση ΦΠΑ & εργοδοτικές εισφορές μετά τα 300 ευρώ



Δεν είναι και άσχημα μερικά από αυτά που θα διαβάσετε...

Υπόψιν ότι πολλά από τα νέα μέτρα που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ, ήταν επειδή δεν εφάρμοζε τις προτάσεις της Τροΐκας και δεν τολμούσε να ακουμπήσει τα δικά του παιδιά και τους νταβατζήδες κρατικοδίαιτους εργολάβους. Και ακόμα χειρότερα αποδίδει στην Τρόικα μέτρα που δεν στέκουν λογικής, όπως της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων.


Φόρος ακινήτων (<== Εδώ βέβαια μας τα χαλάνε, το χαράτσι αυτό πρέπει να ακυρωθεί)

Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψη όλοι οι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κ.λπ.). Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο για τα γκαράζ, ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υπόψη η μισή από την ισχύουσα αντικειμενική άξια. Η ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.


Ασφαλιστικές εισφορές

Την κατάργηση της πληρωμής των εισφορών για το τμήμα του μισθού έως τα 300 ευρώ. Δηλαδή, εάν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1.000 ευρώ, τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700
ευρώ. Τα επιχειρήματα που επικαλείται το ΔΝΤ είναι δύο: ι) Χρηματικό όφελος για τον μισθωτό και την επιχείρηση, ιι) κίνητρα σε μια επιχείρηση να προσλάβει επιπλέον υπάλληλους.


Μείωση του ΦΠΑ

Την κατάργηση των τριών συντελεστών και την καθιέρωση δύο: 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα, τα Ξενοδοχεία κ.λπ., ενώ προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5% που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.


Η είσπραξη του ΦΠΑ

Για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα.
Επιπρόσθετα, στο τέλος του μήνα θα γίνεται ο συμψηφισμός του. Στίς μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος θα καταβάλλεται τοίς μετρητοίς.
Ετσι, αν κάποιοw θέλει να πληρώσει ένα ποσό των 1.000 ευρώ, τότε θα καταβάλει σε μετρητά τα 230 ευρώ και τα υπόλοιπα 780 θα αναγράφονται στην επιταγή.


Αντικειμενικές αξίες και φόροι ακινήτων

Κατάργηση των αντικειμενικών αξιών της Εφορίας και καθιέρωση νέων τιμών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτές θα λαμβάνονται υπ' όψιν από την Εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στη μεταπώληση του ακινήτου.


Φόρος πολυτελείας ~ Πρέπει να καταργηθεί.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο φόρος (επιβάλλεται στα κοσμήματα, στα Ι.Χ. υψηλού κυβισμού κ.λπ.) αυτός το 2011 απέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ βοήθησε «να διαλυθούν» κλάδοι της οικονομίας, μεταξύ αυτών η εμπορία αυτοκινήτων και το εμπόριο των ειδών πολυτελείας.


Ενδοομιλικές συναλλαγές

Προτείνεται ενοποίηση των δύο νομοθεσιών, δηλαδή του υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Αυτός που θα επισπεύσει την ενεργοποίηση του νέου νόμου θα είναι το υπουργείο Οικονομικών.


Η τιμή των τσιγάρων και του καπνού

Προτείνουν να μη γίνουν αλλαγές στίς τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση, όμως, προτείνουν να αυξηθεί ο φόρος στον χύμα καπνό, καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.


Πρόστιμα του ΚΒΣ

Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξείς του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών, εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις, να ισχύει μόνο αυτή με το υψηλότερο πρόστιμο.
Ετσι, εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις, να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο αλλά μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.

Τα παραπάνω είναι πληροφορίες του Γ. Δημητρομανωλάκη στην έντυπη έκδοση του Πρώτου Θέματος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου