Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εντόπισαν τον κλέφτη του λάπτοπ 3.000 χλμ. μακριά!


Καλά, ο κλέφτης ντιπ χαϊβάνι, δεν έκανε ένα format;
-Ερασιτέχνες...

Του έκλεψαν τον υπολογιστή και τον ξαναβρήκε 3.000 χιλιόμετρα μακριά, συλλαμβάνοντας μάλιστα και τον κλέφτη!

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ο Βρετανός Ντέιβιντ Ντάφι κατάφερε να εντοπίσει τον υπολογιστή του συνεταίρου του, ο οποίος εκλάπη από το Γουίγκαν της Βρετανίας και βρέθηκε...
 στην Τενερίφη της Ισπανίας. Μάλιστα, κατάφερε να φωτογραφίσει τον κλέφτη, επιτρέποντας στις ισπανικές Αρχές να τον συλλάβουν και να επιστρέψουν τον υπολογιστή.

Το λάθος του κλέφτη ήταν ότι συνδέθηκε στο Internet. Αμέσως, ο υπολογιστής έδωσε σήμα επιτρέποντας στον Ντάφι να αποκτήσει πρόσβαση αξιοποιώντας τα ειδικά προγράμματα που είχε εγκαταστήσει. Στη συνέχεια, αφού διαπίστωσε ότι το μηχάνημα βρίσκεται στην Ισπανία έθεσε σε λειτουργία την κάμερα και φωτογράφισε τον ανυποψίαστο κλέφτη!

Πώς γίνεται. Μπορεί η παραπάνω σκηνή να μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η διαδικασία εντοπισμού του φορητού υπολογιστή είναι εφικτή αν κάποιος εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης. Τα προγράμματα αυτά δίνουν σε έναν άλλο υπολογιστή πλήρη έλεγχο του μηχανήματος, ακόμα και βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί όλοι οι υπολογιστές να είναι συνδεδεμένοι στο Internet και ο κλέφτης να μην έχει σβήσει τα δεδομένα του μηχανήματος. Μόλις λοιπόν ο υπολογιστής συνδεθεί στο Internet, δίνει το ψηφιακό του στίγμα και όποιος έχει τον έλεγχο του προγράμματος μπορεί να το ενεργοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει την ενσωματωμένη κάμερα ή το μικρόφωνο, ή ακόμη και να βρει το στίγμα του μέσω υπηρεσιών GPS, αν το μηχάνημα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Οι περισσότεροι προγραμματιστές και τεχνικοί πληροφορικής εγκαθιστούν προγράμματα απομακρυσμένης σύνδεσης στα μηχανήματά τους και σε αυτά των πελατών και συνεργατών τους, ώστε να μπορούν να τους προσφέρουν άμεση τεχνική υποστήριξη όπου και αν βρίσκονται. Μάλιστα, στη βασική τους εκδοχή, πολλά προγράμματα αυτού του τύπου, όπως για παράδειγμα το Teamviewer (http://www.teamviewer.com) είναι δωρεάν για οικιακή χρήση.

Και στο iPad. Ειδική εφαρμογή που προστατεύει από την κλοπή αλλά και βοηθά όσους έχουν την τάση να ξεχνάνε σε διάφορα σημεία τη δημοφιλή ταμπλέτα διαθέτει και το iPad της Apple. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κάτοχος είναι να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα μέσω της υπηρεσίας iCloud. Στη συνέχεια, όσο το iPad είναι συνδεδεμένο στο Internet μπορεί από τον υπολογιστή του ή το iPhone να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η συσκευή του. Μάλιστα, αν υποψιαστεί ότι έχει πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί να την κλειδώσει εξ αποστάσεως, να διαγράψει όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και να στείλει μήνυμα και να ζητήσει από τον νέο κάτοχο να του επιστραφεί.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου