Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αρνητικός ο διεθνής Τύπος από τις εξελίξεις στην Ελλάδα



«Ανήσυχος και σοκαρισμένος» o Sarkozy»

«Απειλείται η ευρωπαϊκή συμφωνία»

«Η χρεωκοπία πλησιάζει»


Ανήσυχος και σοκαρισμένος είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy, μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Όλα πάλι από την αρχή» γράφει η γαλλική εφημερίδα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «η κίνηση αυτή είναι παράλογη και η γνώμη των Ελλήνων επικίνδυνη», σύμφωνα με εκτιμήσεις στενού συνεργάτη του κ. Sarckozy.

«Τολμά δημοψήφισμα» είναι ο τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία αναρωτιέται αν «ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να πέσει ένδοξα».

«Ουδέν σχόλιο. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε σχετική ερώτηση.


Από την πλευρά του, ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει ως «ριψοκίνδυνη» την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η Handelsblatt, σε άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Η χρεοκοπία πλησιάζει» σημειώνει ότι, «ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου».

Το περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορεί με τίτλο «Ο Παπανδρέου αιφνιδιάζει το λαό του». Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός θα αφήσει το λαό τελικά να αποφασίσει και ότι «Όλη η Ευρώπη πρέπει να περιμένει την Ελλάδα». Παράλληλα, γίνεται λόγος για «γενικότερη σύγχυση στο εσωτερικό της χώρας και πολλαπλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που δηλώνει ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Για απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρωζώνη σε περίπτωση που οι Έλληνες πουν «όχι» κάνουν λόγο οι γερμανικοί Financial Times.

H Die Zeit σημειώνει ότι «πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα».

Πιο καυστική, η λαϊκή Bild αναρωτιέται «Ποιος θα σταματήσει την τρέλα των Ελλήνων;». «Η είδηση έσκασε το βράδυ στην Αθήνα το βράδυ σαν βόμβα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας του. Η αντιπολίτευση είναι ζαλισμένη. Και οι ηγέτες της ΕΕ έκπληκτοι», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα.


Σύμφωνα με τον Γκάβιν Χιούιτ του BBC, πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα προβάλει το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η υποστήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος «πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δηλώνουν ότι προτιμούν το χάος της χρεοκοπίας από την πολυετή κακουχία».

«Το ερώτημα είναι παρόμοιο, του να ρωτάς τις γαλοπούλες, αν θέλουν να ψηθούν τα Χριστούγεννα», σχολιάζει το BBC.

«Σε νέα αναταραχή οδήγησε την ευρωζώνη η Ελλάδα, χθες το βράδυ, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει στους ψηφοφόρους μία ευκαιρία να απορρίψουν το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Times. Κάνει λόγο για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ανακοίνωση η οποία «υψώνει το φάσμα χρηματοπιστωτικού χάους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε περίπτωση απόρριψης» της ευρωπαϊκής συμφωνίας .

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν απορρίψουν (την ευρωπαϊκή συμφωνία). Η εξέλιξη αυτή θα είναι αρκετά αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», δήλωσε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισαρίδης. «Σύμφωνα με το σενάριο της επικράτησης του "όχι", η Ελλάδα θα κηρύξει αμέσως πτώχευση, θα χρεοκοπήσουν αμέσως. Δεν τους βλέπω να παραμένουν στο ευρώ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους New York Times, «η ανησυχία ανακινείται καθώς η Ελλάδα ανακοινώνει δημοψήφισμα για την τελευταία συμφωνία οικονομικής στήριξης». Η κίνηση Παπανδρέου αιφνιδιάζει τους ευρωπαίους. Το ρίσκο είναι εξαιρετικά υψηλό. Μια πλειοψηφία του ‘Όχι’ θα μπορούσε να σπάσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, που απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές και σκληρή λιτότητα».

«Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει ότι εμπιστεύεται τον λαό του. Οι αγορές, πάλι, ίσως όχι...», τονίζει η Guardian.

BBC Business: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τζογάρει με δημοψήφισμα… η κίνηση Παπανδρέου θα μπορούσε να απειλήσει τη συμφωνία για την κρίση χρέους του ευρώ».



Φιλανδία: Σε δημοψήφισμα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

«Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ουσιαστικά είναι μια ψηφοφορία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» δήλωσε για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Alexander Stubb, που είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που τοποθετείται επίσημα πάνω στο θέμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Φιλανδός υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξαφνικά αν καταψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η Ελλάδα που θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία», είπε.

Τόνισε ότι δεν θα παρασχεθεί καμία βοήθεια, αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου