Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα γιοκ ~ Εκλογές γιες


Με 151 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ε. Καϊλή

Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας!

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να εκφράζουν ήδη πλέον ανοιχτά τις διαφωνίες τους για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Από τη στιγμή της λήξης της συνάντησης του πρωθυπουργού με...
 τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας χτες τα ξημερώματα, και του τελεσίγραφου που έλαβε ο Γ. Παπανδρέου για το ερώτημα του δημοψηφίσματος, έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και τα στελέχη της κυβέρνησης, με κύρια αυτή του Βενιζέλου, ο οποίος με ανακοίνωση του τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη συνεργατών του πρωθυπουργού στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο κ. Νίκος Αθανασάκης, ο κ. Κώστας Θέος και ο κ. Γιώργος Ελενόπουλος.

Αντίθετος σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Μετά την επιστροφή του από τις Κάννες, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών για την προστασία και τη θωράκιση της χώρας.

"Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου".

Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ότι «όλα όσα γίνονται και λέγονται αφορούν ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε, «αν η στάση της ήταν θετική θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ' εξαίρεσιν και η κρίση είναι εκτός ορίων».

«Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και για τη θέση του περί του δημοψηφίσματος επανέλαβε πως «ισχύει ό,τι έχω πει στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας», το υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Ρέππας.

«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αυτή τη θέση υποστήριξα χτες για το δημοψήφισμα και δεν νοείται έλληνας και ελληνίδας να ξεστρατίζει ένα πόντο και από αυτό, γιατί θέτει σε κίνδυνο δημόσια αγαθά. Όποιος μου ζητάει μια λέξη παραπάνω δεν θα του κάνω τη χάρη».

Μάλιστα, έντονη είναι η φήμη ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συγκεντρώνουν υπογραφές με αίτημα την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ζητά έκτακτη σύγκλιση της Κ.Ο. διότι διαφορετικά η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει κανένα νόημα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής: «Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης. Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στη Βουλή, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να συγκλιθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν εκλογές. «Τα ψέμματα τελείωσαν είναι ώρες ευθύνης»

Κατά του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τάχθηκαν σήμερα επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, και ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης. Ο βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε ότι «καλύτερα να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να σωθεί η χώρα».

Ακόμη αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά της διαφωνία τους με το δημοψήφισμα, ενώ ένας τουλάχιστον υπουργός απειλεί με παραίτηση.

Η Ευα Καϊλή άφησε σήμερα Πέμπτη να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν στην θέση του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος και Κώστας Καρτάλης λένε «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «πολιτική επιπολαιότητα».

Η Ευα Καϊλή άφησε σήμερα Πέμπτη να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν στην θέση του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.


Νέα επιστολή απέστειλε η Εύα Καϊλή, στην οποία και γνωστοποιεί ότι δεν παραιτείται από βουλευτής, αλλά ούτε και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αναλυτικά η επιστολή:

"Αγαπητέ Πρόεδρε,

σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψην σας τα εξής.

Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.

Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρινεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικων διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω οτι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.

Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.

Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας.

Με εκτίμηση,
Εύα Καϊλή"
http://www.bankingnews.gr/



Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας

Η Ευρωζώνη επί του παρόντος εργάζεται ώστε τα μέλη της να μην πάθουν ζημιά αν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει εκτός ευρώ, δήλωσε σήμερα σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα. Υποστήριξε πάντως σε κάθε τόνο ότι οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου