Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Θα "γράφουν" συνταγές και οι φαρμακοποιοί


Δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκων αναμένεται να δώσει στους φαρμακοποιούς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη διάρκεια συνάντησης που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:


Με αυτό το δικαίωμα οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να χορηγούν άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα από αυτό που έχει συνταγογραφηθεί στον ασθενή, το οποίο όμως θα περιέχει την ίδια δραστική ουσία.

«Αυτό μπορεί να είναι η απάντηση στις εταιρείες και σε όσους ευθύνονται για τις ελλείψεις» τόνισε ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αυτή η ανάγκη προκύπτει από τις ελλείψεις που καταγράφονται στην ελληνική αγορά κυρίως σε φάρμακα αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, παυσίπονα και άλλα» είπε κατά τη συνάντηση ο κύριος Λουράντος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως εξήγησαν οι φαρμακοποιοί μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν χορηγούν πλέον στα φαρμακεία τα σκευάσματα με πίστωση, γεγονός που μπλοκάρει τη λειτουργία του συστήματος υγείας και αφήνει εκτεθειμένους τους ασθενείς.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μπορεί να εξασφαλίσει περαιτέρω συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε για το θέμα της εφεδρείας ότι θα εξαιρεθούν ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι, ακτινολόγοι, τεχνολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φαρμακοποιοί του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου