Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δώρο Χριστουγέννων 2011 ~ Μέχρι πότε πρέπει να δοθεί


*Αυτόφωρο για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων
*ΟΑΕΔ θα το καταβάλει 21 Δεκεμβρίου
*Το ΙΚΑ θα το δώσει 16 Δεκεμβρίου
*Ο ΟΓΑ το δίνει ήδη από 1η Δεκεμβρίου

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Χάλαρης Μιχάλης, όπως αναφέρεται και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 2266/17.12.2010 εγκύκλιό του, η οποία είναι σε ισχύ, καλεί τους Επιθεωρητές Εργασίας, σε περίπτωση μη καταβολής του επιδόματος εορτών, μέσα στην τασσόμενη εκ του νόμου προθεσμία, να επεμβαίνουν άμεσα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.:

 
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δώρο Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και η καθυστέρηση καταβολής του επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Χριστουγέννων, όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα, καθορίζεται πάγια σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80). Συγκεκριμένα στην ως άνω ΚΥΑ, προβλέπεται ότι:

• Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Χριστουγέννων 2011 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2011 μέχρι 31-12-2011.

• Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2011, συγκεκριμένης δηλαδή ημερομηνίας (ΑΠ 1485/07). Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας ελύθη προ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής αύξηση αποδοχών δεν λαμβάνεται υπόψη.

• Στο αρ.10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων θα γίνει μέχρι της 21ης Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

• Η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) είναι δε το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.

• Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.
Είναι σαφές ότι οι διατάξεις που αφορούν στο επίδομα εορτών είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης και προαιρετικής εφαρμογής τους. Η συμμόρφωση όλων στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον επιθυμούμε να αφήσουμε στο παρελθόν ότι μας καθήλωνε και μας τροχοπεδούσε ως Κράτος και ως κοινωνία, αποτελεί μονόδρομο. Το Σ.ΕΠ.Ε. και οι Επιθεωρητές Εργασίας, συνεπείς στο έργο και το ρόλο τους, παραμένουν ετοιμοπόλεμοι προκειμένου να υπερασπιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπολογισμός του δώρου

Το Δώρο θα μπει στη τσέπη μισθωτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για να υπολογιστεί σωστά πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ο δικαιούχος αμείβεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται είναι από την πρώτη Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν που εργάζονται όλη αυτή τη χρονική περίοδο κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, δηλαδή έναν επιπλέον μηνιαίο μισθό για τους αμοιβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθια.
Ωστόσο, αν η εργασία δεν διήρκεσε ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εργασίας τους.

Δηλαδή υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.


ΙΚΑ: Με καθυστέρηση 5 ημερών η πληρωμή σύνταξης Ιανουαρίου

Με καθυστέρηση 5 ημερών θα πληρωθούν φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου του ΙΚΑ, στις 21 του Δεκεμβρίου αντί της 16ης, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Το Ταμείο, παράλληλα, έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τα Δώρα Χριστουγέννων τα οποία πρέπει να καταβληθούν, στις συνεργαζόμενες τράπεζες, στις 14 Δεκεμβρίου (προκειμένου να εισπραχθούν από τους δικαιούχους στις 16/12).

Ενδεικτική της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, μόνο για συντάξεις, απαιτούνται 1,4 δισ., ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα του Νοεμβρίου παρουσίασαν πραγματική καθίζηση (μείον 18,3%).

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΙΚΑ προσανατολίζεται στη μετάθεση της καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου για τις 19 Δεκεμβρίου (εισπραττόμενα στις 21/12, δηλαδή δύο ημέρες valuer) από τις 14 Δεκεμβρίου, όπως είθισται -λόγω εορτών- να καταβάλλονται (μαζί με το Δώρο) εδώ και χρόνια.

Και αυτό καθώς στις 19 του μήνα λήγει ένα ομόλογο αξίας 534 εκατ. ευρώ και με την καταβολή της 6ης δόσης -από την τρόικα- θα καταστεί δυνατή η πληρωμή του από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, οι συντάξεις μετατίθενται στις ημερομηνίες λήξης των ομολόγων...

Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν είναι όλο διαθέσιμο για συντάξεις, καθώς εξ αυτών τα 400 εκατ. πρέπει να πληρωθούν στις τράπεζες (repos), γιατί, διαφορετικά, το ΙΚΑ θα χάσει τα ομόλογα (λήξης επόμενων ετών) που έχει ενεχυριάσει.

Κατά συνέπεια προκύπτει μαύρη τρύπα 665 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συντάξεων Ιανουαρίου στις 19/12 (σ.σ. συνολική δαπάνη 902 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προσδοκά να εισπράξει το ΙΚΑ μέχρι τότε 202 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έχει να παρουσιάσει έσοδα 150 εκατ. ευρώ).


Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα επιδόματα ανεργίας


Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους επιδοτούμενους ανέργους το δώρο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Την ίδια μέρα θα προπληρωθούν, τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα για τους μακροχρόνιους ανέργους, τα οποία καταβάλλονται κανονικά από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Στις 21 Δεκεμβρίου επίσης, θα καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Ο ΟΑΕΔ, ενημερώνει τους δικαιούχους ότι δεν απαιτείται η προσέλευσή τους στις Υπηρεσίες του Οργανισμού, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η θεια μας παντως το πηρε 1 Δεκεμβριου(ΟΓΑ)

Κρασοπατήρ είπε...

Σωστή η θεία!

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα μπεί το δώρο να ξέρουμε!!!ελεος

Ανώνυμος είπε...

pote tha paroume to doro apo ton oaed

Κρασοπατήρ είπε...

Πριν λίγο βγήκε επίσημη ανακοίνωση:

Στις 21 Δεκεμβρίου το δώρο από τον ΟΑΕΔ

spirosvii είπε...

Μα δεν δίνεται στις 21.. Δίνεται ΜΕΧΡΙ τις 21 Δεκεμβρίου.
Φίλε krasodad ό,τι θες από εργασιακά εδώ είμαι, είναι η δουλειά μου.

evaki είπε...

να ρωτησω κατι!! εφυγα απο την δουλεια μου τον αυγουστο και τωρα ειμαι στο ταμειο ανεργειας!ο εργοδοτησ μου ακομα δεν μου εχει δωσει το δωρο των χριστουγεννων.μπορει καποιος να μου πει ποσο περιπου δικαιουμαι γιατι λεει ο εργοδοτησ μου οτι δικαιουμαι 20 ευρω και μου φαινεται λιγο απιστευτο ?να επισημανω οτι πηρα απο το ταμειο ανεργειασ και οτι στην δουλεια ημουν part time,δουλευα δηλαδη 4 μερεσ την εβδομαδα απο 5 ωρες με 4 ευρω την ωρα!

Κρασοπατήρ είπε...

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το δώρο θα έπρεπε να είναι 60-80 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου