Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Υλικό οστών από εκτυπωτή (Βίντεο)


Υλικό σαν οστό μπορεί να αξιοποιηθεί για αντιμετώπιση καταγμάτων και άλλες χρήσεις. Μοιάζει με κόκαλο, έχει υφή κόκαλου, σε μεγάλο βαθμό συμπεριφέρεται σαν οστό, αλλά βγήκε από έναν εκτυπωτή ψεκασμού (inkjet).

Ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα υλικό σαν οστό, το οποίο μπορεί να...
 αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση καταγμάτων, από τους οδοντίατρους και άλλους γιατρούς.


Το εκτυπωμένο καινοτομικό υλικό συνδυάζεται με φυσιολογικό οστό, αποτελώντας τη «σκαλωσιά», πάνω στην οποία μπορεί κατόπιν να αναγεννηθεί πλήρως ένα κατεστραμμένο οστό. Στη συνέχεια, το εκτυπωμένο υλικό, αφού έχει επιτελέσει την υποστηρικτική λειτουργία του, βιοδιασπάται στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι το νέο οστικό υλικό, το οποίο θα διαμορφώνεται κατά παραγγελία και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια και για τους ανθρώπους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου