Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το ρομπότ «Ρωξάνη» και οι Η/Υ με ευαισθησία


Ρομπότ εντοπίζουν επιζώντες ύστερα από φυσικές καταστροφές. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές «αισθάνονται» και έξυπνοι «πράκτορες» λογισμικού συνδιαλέγονται για λογαριασμό σας ακόμα και στο χρηματιστήριο.

Νανο-σωματίδια βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους και ειδικοί αλγόριθμοι «κουρδίζουν» τους σιδηροδρόμους, μειώνοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις.:


Δεν πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά για επιτεύγματα ελληνικών ΑΕΙ τα οποία, μάλιστα, βρίσκουν ήδη εφαρμογή σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το δημόσιο πανεπιστήμιο διαθέτει μεγάλο αριθμό νησίδων αριστείας και μένει να φανεί εάν, παρά τα εγγενή του προβλήματα, μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξη της χώρας...

Συνολικά 358 προτάσεις, εκ των οποίων οι 323 προέρχονται από πανεπιστήμια και οι 35 από ΤΕΙ, έχουν κατατεθεί ήδη στο «Δίκτυο Αριστείας» (http://excellence.minedu.gov.gr/), έναν νέο θεσμό που δημιούργησε το υπουργείο Παιδείας με στόχο την ανάδειξη και προβολή των επιτευγμάτων των ελληνικών ΑΕΙ. Για την ανάπτυξη των 358 προτάσεων πήραν μέρος 169 μέλη ΔΕΠ, 43 ερευνητές, 82 μέλη ερευνητικών ομάδων, καθώς και 63 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο «Δίκτυο Αριστείας» ήταν οι προτάσεις τους να έχουν βραβευθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα. Προϋπόθεση την οποία πληρούσαν και με το... παραπάνω. Είναι ενδεικτικό ότι προηγμένοι ερευνητικοί οργανισμοί, όπως το CERN και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, καθώς και κορυφαίες επιχειρήσεις, όπως η Microsoft και η Shell, έχουν «υποκλιθεί» στις ικανότητες των ελληνικών ερευνητικών ομάδων δίνοντας βραβεία και διακρίσεις.

Έγκριτοι εκδοτικοί οίκοι -μεταξύ των οποίων είναι οι Elsevier, Springer Publishing και Oxford University Press- έχουν αξιολογήσει θετικά την προσπάθειά τους, ενώ ιδρύματα όπως το Fulbright και το Marie Curie έχουν δώσει σημαντικές υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις.


Στον ολλανδικό... ΟΣΕ, η ελληνική πατέντα

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι δράσεις που έχουν καταλήξει σε προϊόντα τα οποία ήδη αξιοποιούνται από επιχειρησιακούς οργανισμούς του εξωτερικού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ερευνητικού έργου «Arrival», στο οποίο από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Χρ. Ζαρολιάγκη, που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο της ασφάλειάς τους.

Οι αλγόριθμοι του «Arrival» εφαρμόζονται ήδη από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ ειδικά στην Ολλανδία όπου χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός νέου πίνακα δρομολογίων για το εθνικό σύστημα σιδηροδρόμων συνέβαλαν τόσο στη μείωση των καθυστερήσεων όσο και στην αύξηση των εσόδων της εταιρείας κατά 40 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Και στο... απαιτητικό Βερολίνο, όμως, οι δοκιμές εφαρμογής του έργου «έριξαν» το μέσο όρο αναμονής στο μετρό, από τα 4 στα 2 λεπτά.
Στη χώρα μας, ωστόσο, η τεχνογνωσία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους ευρωπαϊκούς... «Δεν υπήρχε ως τώρα κάποιο ενιαίο αποθετήριο 'αριστείας' το οποίο θα αποτελούσε κοινή περιουσία της Ελληνικής Παιδείας και Έρευνας και θα λειτουργούσε και ως μηχανισμός εύκολης πρόσβασης σε 'παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής'.

Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει τώρα την πρωτοβουλία της αντιμετώπισης των ελλείψεων αυτών με το Έργο Προβολής και Ενθάρρυνσης της Αριστείας, με σκοπό τη θεσμική πλέον καθιέρωση της ανάδειξης και αξιοποίησης των επιτευγμάτων των Ελλήνων Επιστημόνων και τη δημιουργία ενιαίας Ιστορικής Μνήμης και Δικτύου για την Αριστεία», τονίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Νίκος Αχιλλεόπουλος, μέλος της ομάδας έργου, του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών «Διόφαντος», που από κοινού υποστηρίζουν την ανάδειξη της αριστείας στην εν λόγω προσπάθεια.


Η λίστα με τα επιτεύγματα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές που... αισθάνονται. Η δράση «Fun in Numbers» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών «Διόφαντος» είναι μια πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών και διαδραστικών εφαρμογών που χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες.

Το ρομπότ «Ρωξάνη»: Πρόκειται για δράση του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, με επικεφαλής τον δρ. Δ. Παγαρίδη. Η «Ρωξάνη» είναι ένα ρομπότ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό επιζώντων έπειτα από μία φυσική καταστροφή.

Οι... πράκτορες της ομάδας «Mertacor» (αναγραμματισμός του λατινικού Mercator που σημαίνει έμπορος). Για τη δράση της αυτή, η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Μήτκα έλαβε το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου Harvard. Πρόκειται για ένα ευφυές λογισμικό το οποίο μπορεί να σας... αντικαταστήσει στις εμπορικές σας συναλλαγές.

Το μυστικό συστατικό του Σύμπαντος: Το... ανακάλυψε ο καθηγητής Κ. Ζιούτας από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από το τηλεσκόπιο Cast (Cern Axion Solar Telescope) το οποίο στόχο έχει να ανιχνεύσει τα υποθετικά σωματίδια axions, που, κατά τη θεωρία, δημιουργούνται «διασπώνται» και στα μαγνητικά πεδία του Ηλιου.

Νέα τεχνολογία (Cleanmag) για την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής θαλάσσιας ρύπανσης -μια πρόταση του ΤΕΙ Πειραιά με επικεφαλής το δρ. Γ. Νικολαΐδη- η οποία βασίζεται στην καινοτόμο μέθοδο του μαγνητικού διαχωρισμού.


Της Χαράς Καλημέρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου