Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κόκκινη κάρτα Σαμαρά στον Γκρούεφσκι



«Κόκκινη» κάρτα στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έδωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, προκαλώντας την οργή των γειτόνων που άρχισαν τα επιθετικά σχόλια μέσω των κρατικών ΜΜΕ.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -με μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεών του για το πως θα κινηθεί την επόμενη περίοδο- απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Γκρούεφσκι, ενώ συνάντησε...
 άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, όπως τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι.


Ο κ. Σαμαράς, αρνήθηκε, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να συναντήσει τον Σκοπιανό πολιτικό, με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να πυροδοτήσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα και να γίνει πρώτο θέμα στα γειτονικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ», μετέδωσε, ότι στο αίτημα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού να υπάρξει συνάντηση, υπήρξε άρνηση με το αιτιολογικό πως ο κ. Σαμαράς είχε βεβαρημένο πρόγραμμα και ήταν απασχολημένος.

Οι Σκοπιανοί επισημαίνουν ότι η συνάντηση θα ήταν «στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή».

Για τους Σκοπιανούς η άρνηση του κ. Σαμαρά αποτελεί σαφές δείγμα, ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις σκληρές θέσεις της και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και στο πως επηρεάζει την εθνική γραμμή.

Για τη Ν.Δ. η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν -εκτός των άλλων- και το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση.


Συνάντηση με Μπερίσα

Εν αντιθέσει με τον Γκρούεφκσι, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, στον οποίο πρότεινε να εξετάσουν πάλι οι δύο χώρες την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανός Πρωθυπουργός αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του κ. Σαμαρά και ήταν θετικός να υπάρξει εκ νέου προσπάθεια ώστε να υπογραφεί σχετική νέα συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. γίνει Πρωθυπουργός.

Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας που είχε υπογράψει ο κ. Μπερίσα με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή έχει «παγώσει», αφού το θέμα βρίσκεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Λόγω της προσφυγής το Αλβανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επικυρώσει καμιά συμφωνία εάν πρώτα δεν δώσει την γνωμοδότηση του το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Επίσης, η Ν.Δ. κατάφερε να ενταχθεί στο ψήφισμα του ΕΛΚ πρότασή της με την οποία όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των κρατών μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος στην ΑΟΖ αλλά ενθαρρύνονται επιπλέον τα κράτη μέλη στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων τους.

«Το ΕΛΚ πρέπει να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην πρόταση.

Ακόμη το συνέδριο του ΕΛΚ αναγνώρισε ομόφωνα - κατόπιν πρωτοβουλιών του Δημοκρατικού Συναγερμού του κ. Ν. Αναστασιάδη -το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στη διερεύνηση και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.


Η Ν.Δ. επιδίωξε και ενσωματώθηκε και πρόταση για τη λαθρομετανάστευση, όπου αναφέρεται πως η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν «άμεσα σε συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευση».

Με άλλη πρόταση -κατόπιν εισηγήσεως της Ν.Δ.- αναφέρεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή χωρών όπως η Ελλάδα και να να εφαρμόσει τα ίδια πρότυπα που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και στα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες (Αφρική κλπ).

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου