Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Carrefour: Τοπίο στην ομίχλη η παραμονή της στην Ελλάδα


Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της Carrefour στην Ελλάδα. Σε επικοινωνία της «Η» με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γαλλία, η διοίκησή της απέφυγε να τοποθετηθεί σε πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποχώρησή της αλλά και στο εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των καταστημάτων της.

Μάλιστα, για το αν προτίθεται να μειώσει...
 το ποσοστό που κατέχει στην κοινοπραξία με τον όμιλο Μαρινόπουλου, παρέπεμψε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της στην οποία γίνεται λόγος ότι υπάρχουν σχέδια και από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη του σήματος Carrefour στην περιοχή των Βαλκανίων.


«Φρένο» στα σενάρια

Tην ίδια στιγμή, πάντως, πηγές από την Carrefour Μαρινόπουλος που μίλησαν αποκλειστικά στην «Η», επιχειρούν να βάλουν φρένο στα σενάρια φυγής από την Ελλάδα, τονίζοντας πως η γαλλική αλυσίδα έχει επενδύσει μέσα στο 2011 περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή των καταστημάτων Dia σε Carrefour Express αλλά και για τη λειτουργία του νέου καταστήματος Carrefour Planet. Υπογραμίζουν πως οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να ενισχύσουν μόλις τον Οκτώβριο με 50 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια της Carrefour Μαρινόπουλος και σημειώνουν πως η δύσκολη συγκυρία ήταν αυτή που οδήγησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής (απαντώντας εμμέσως στο «πάγωμα» των επενδύσεων). Διευκρινίζουν πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει δανειακά προβλήματα και αναφέρουν πως ο γαλλικός όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, λειτουργεί περισσότερα από 800 καταστήματα και απασχολεί πάνω από 15.000 εργαζόμενους, κάτι που δείχνει τη διαχρονική στήριξη αλλά και τη δέσμευσή του στην ελληνική οικονομία.


Προβλήματα

Η Carrefour Μαρινόπουλος βρίσκεται στο επίκεντρο από το περασμένο Καλοκαίρι, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για προβλήματα στην αποπληρωμή προμηθευτών και της επιδείνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, παρά τις «γενναίες» προσφορές και τις εκπτώσεις (οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 84,8 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2010). Τα σενάρια «φούντωσαν», ύστερα από την απόφαση του μητρικού ομίλου να «παγώσει» μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και των αλλεπάλληλων αλλαγών στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας επί ελληνικού εδάφους, κινήσεις που ελήφθησαν ως προπομπός φυγής από τη χώρα. «Τροφή» έδωσαν και τα προβλήματα που ταλανίζουν το γαλλικό όμιλο σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η γαλλική αλυσίδα βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου -κάτι που πάντως διαψεύδει η εταιρεία-, προκειμένου να επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών της.

Ο πλουσιότερος Γάλλος Bernard Arnault και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Colony Capital, βασικοί μέτοχοι της Carrefour, φέρονται δυσαρεστημένοι με τον τωρινό επικεφαλής, Σουηδό Lars Olofsson, επειδή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.
Του Γιώργου Μανέττα

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου