Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Έχεις προσόντα; ~ Έφυγες για δουλειά στην...


Εκρηκτική ζήτηση για εργαζομένους με προσόντα στη Γερμανία

Πτυχιούχους και εξειδικευμένο προσωπικό από χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να προσελκύσουν επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Στην περιοχή του Χάιλμπρον - Φράνκεν, στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις - κολοσσοί με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, καταγράφονται 7.718 κενές θέσεις εργασίας.:


Στο Ζβέμπις Χολ (Schwabisch Hall), μία πανέμορφη πόλη με 37.000 κατοίκους, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων βρίσκεται κάτω από το 2%, ενώ αυτήν την περίοδο ζητούνται 2.731 μηχανικοί, γιατροί, νοσηλευτές/τριες, ειδικοί στην πληροφορική, εξειδικευμένοι εργάτες για τη βιομηχανία μετάλλου, επιπλοποιοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, επαγγελματίες οδηγοί, οικοδόμοι και άλλες ειδικότητες.

Σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, στο κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης προσφέρονται ευκαιρίες για εργασία σε πτυχιούχους και εξειδικευμένο προσωπικό. Σε απόσταση 110 χιλιομέτρων από τη Στουτγάρδη, το Ζβέμπις Χολ εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν πόλο ανάπτυξης, διατηρώντας όμως το ανθρώπινο πρόσωπο μιας μικρής πόλης 37.000 κατοίκων με πλούσιο φυσικό κάλλος, μουσεία, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και άλλα δρώμενα.

Χαμηλή ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται στο 2,90%, όταν στην Ισπανία έχει ξεπεράσει το 22%, στην Ελλάδα το 18%, στην Πορτογαλία αγγίζει το 13% και στη Γερμανία συνολικά το 6,5%.

Μάλιστα, το πρόβλημα της ανεργίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο για τους νέους του Ζβέμπις Χολ, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στη νότια Ευρώπη «χτυπούν κόκκινο». Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων στη γερμανική πόλη δεν ξεπέρασε το 1,90%, ενώ τον Οκτώβριο έπεσε στο 1%. «Υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίες από τους ενδιαφερόμενους. Προσφέρουμε μία ελκυστική πόλη, που είναι ανοιχτή για μετανάστευση», ανέφερε ο δήμαρχος του Ζβέμπις Χολ, Χέρμαν-Γιόζεφ Πέλγκριμ, τονίζοντας πως στην περιοχή συμβιώνουν άνθρωποι από 110 χώρες.


Δημογραφικό ζήτημα

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και το δημογραφικό ζήτημα προβληματίζουν τους τοπικούς φορείς στην ευρύτερη περιοχή του Χάιλμπρον - Φράνκεν (883.000 κάτοικοι σε 111 πόλεις και δήμους), όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 10.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Από αυτές οι 9.604 έχουν 1-49 εργαζόμενους, οι 568 50-199 εργαζόμενους, οι 133 200-499 εργαζόμενους, οι 51 500-999 εργαζόμενους, οι 19 1.000-4.999 και μία επιχείρηση αριθμεί πάνω από 5.000 υπαλλήλους. Ανάμεσά τους πολλά γνωστά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς (Audi, Wurth, Stahl, Recaro, Bosch, Οptima-Group, Ziehl-Abegg κ.ά.).

Στο φετινό συνέδριο για τους Ηγέτες στην Παγκόσμια Αγορά, που πραγματοποιήθηκε στο Σβεμπις Χολ, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τόνισε ότι το ποσοστό εργασίας είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών. Η ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και η ανάπτυξη το κλειδί της επιτυχίας για τη Γερμανία.


Ζητούν μηχανικούς

Στο περιθώριο του συνεδρίου, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ανέδειξαν το πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. «Χρειαζόμαστε 30-40 μηχανολόγους-μηχανικούς, τεχνικούς για σέρβις και πωλητές», τόνισε ο Κρίστιαν Μέιερ, διευθυντής προσωπικού στην εταιρία Voith Turbo GmbH & Co.
Το 15% των εργαζομένων στην εταιρία Recaro (aircraft seating) προέρχεται από άλλες χώρες, ενώ αυτήν την περίοδο αναζητά μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους μηχανικούς. «Το πιο σημαντικό είναι τα προσόντα και όχι η ηλικία», ξεκαθάρισε ο διευθυντής της Recaro, Αξελ Κάσνιτζ, εξηγώντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Αλλά και οι πέντε μηχανικοί που ζητούνται από την Stahl θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά, ενώ σε άλλες εταιρίες απαιτείται η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Οι αμοιβές των μηχανικών κυμαίνονται μεταξύ 30.000-60.000 ευρώ ετησίως.

Στην εταιρία «Robert Bosch GmbH Packaging Technology» υπάρχουν 40-50 ανοιχτές θέσεις για μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν γερμανικά, όπως εξήγησε ο διευθυντής Προσωπικού, Μάρκους Φόλμαν.

Η Optima Group, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής με έτος ίδρυσης το 1922, έχει 30 κενές θέσεις εργασίας (μηχανικών και τεχνικών). Οι πωλήσεις της «Wurth Group» ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ το 2011 και σήμερα η εταιρία απασχολεί πάνω από 65.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 20 ανοιχτές θέσεις στην περιοχή για μηχανικούς και πτυχιούχους πωλητές.


Αλλες ειδικότητες

Τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε ο δήμος του Ζβεμπις Χολ δείχνουν ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας στις εξής ειδικότητες:

* Επιπλοποιοί, οικοδόμοι, ξυλουργοί (76)

* Μηχανικοί (71)
* Εμποροι (67)

* Ηλεκτρολόγοι (55)

* Μηχανικοί αυτοκινήτων (47)

* Επαγγελματίες οδηγοί/οδηγοί λεωφορείων (37)

* Μηχανικοί (35)
* Φροντίδα ηλικιωμένων/περίθαλψη (29)

* Μάγειρες (24)


7.718 κενές θέσεις
Το Δεκέμβριο του 2011 το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του Χάιλμπρον - Φράνκεν ανήλθε σε 3,4%, ενώ καταγράφονταν 7.718 κενές θέσεις εργασίας και στο Ζβέμπις Χολ 2.731. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο μέσος μισθός κινείται κοντά στα 2.700 ευρώ (μικτά), ενώ ένας ηλεκτρολόγος χωρίς πτυχίο ΑΕΙ μπορεί να αμείβεται με 2.500 ευρώ και ένας πτυχιούχος μηχανικός με 3.500 ευρώ.

Το τοπικό γραφείο ευρέσεως εργασίας καταγράφει στην περιοχή του Ζβέμπις Χολ μόνιμη ζήτηση για προσοντούχους εργαζομένους, όπως μηχανικοί, εξειδικευμένοι εργάτες για τη βιομηχανία μετάλλου, επιστήμονες, γιατροί, εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, προσωπικό για ξενοδοχεία και κέτερινγκ και ειδικοί στην πληροφορική. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εργασίας του Ζβέμπις Χολ (Employment Agency Schwabisch Hall, Bahnhofstr. 18, D-74523, Schwabisch Hall, Germany, e-mail: SchwaebischHall. Arbeitgeber@arbeitsagentur.de) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. arbeitsagentur.de

ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ / agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου