Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αύριο στο Λούβρο για τα αντίγραφα των Μαγεμένων


Ραντεβού στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι δίνουν αύριο η επιχειρηματίας Ελενα Αμβροσιάδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το Λούβρο για την έλευση στη Θεσσαλονίκη αντιγράφων των «Μαγεμένων».

Σύμφωνα με πληροφορίες,...
 παρούσα στη συνάντηση θα είναι και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ Βελένη.


Η συνάντηση, που θα ανοίξει το δρόμο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για έλευση των αντιγράφων, είχε καθοριστεί από τα τέλη του 2011, μεταξύ του δημάρχου και της Θεσσαλονικιάς επιχειρηματία, που θα διαθέσει το απαιτούμενο για το σκοπό αυτό ποσό των 180.000 ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της κ. Αμβροσιάδου έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή μία πράξη προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο. Ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του IKOS, μιας από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές εταιρίες αντισταθμιστικών κεφαλαίων με έδρα την Κύπρο, που θεωρείται πρωτοπόρος στο χρηματοοικονομικό τομέα, κατέχοντας την 4η θέση στα μεγαλύτερα 100 hedge funds παγκοσμίως, η κ. Αμβροσιάδου έγινε ευρύτερα γνωστή και από τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για τη μετάβασή της στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό.


Οι «Μαγεμένες»

Εδώ και χρόνια, αίτημα της Θεσσαλονίκης ήταν η επιστροφή των ίδιων των Μαγεμένων (Incantadas), των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης), που κλάπηκαν πριν από την απελευθέρωση της πόλης (1864) από τον Γάλλο αρχαιοκάπηλο Εμανουέλ Μίλερ. Το αίτημα αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, μόνο που από το 2009 η διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου είχε καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή των «Μαγεμένων» δεν ήταν δυνατή (γιατί ρε μάστορα, δικά σας είναι;).

Προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των «Μαγεμένων» έκανε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με τη χρυσή τομή να βρίσκεται τελικά στην επιστροφή των αντιγράφων και των εκμαγείων τους, κάτι που κατέστη δυνατό μετά τη χορηγία της κ. Αμβροσιάδου. (δηλαδή τα Γαλλάκια ούτε αντίγραφα δεν μας έδιναν -θα τα πληρώσουμε κι αυτά)

«Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι για μένα πολύ σπουδαίο. Αγαπώ την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ο πατέρας μου με έμαθε να ψωνίζω και να αγαπώ την πολυποίκιλη δραστηριότητα και ζωντάνια της αγοράς, από τα μπαχαρικά μέχρι τους ξηρούς καρπούς και από τα καφεκοπτεία που μοσχοβολούσαν μέχρι τη λαχαναγορά και τα λουλουδάδικα, σημάδια της διαχρονικής ζωντάνιας της πόλης ανά τους αιώνες, όπως σημάδι της πόλης μας είναι και οι ''Μαγεμένες''. Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης, γιατί θα μεταδίδουν αυτήν τη φλόγα και την αγάπη για ζωή σε όλους τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», είχε δηλώσει σχετικά η κ. Αμβροσιάδου.

agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου