Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Φορολογία: Ποιες αλλαγές προωθεί το ΥΠΟΙΚ



Το φάκελο «φορολογικό» ανοίγει για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό τους περιορισμούς που θέτει το προαπαιτούμενο της πολιτικής συναίνεσης ώστε να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.:



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαινίασε χθες νέο κύκλο συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες. Oι συσκέψεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια της εβδομάδας ώστε αφότου διαμορφωθεί μια πλατφόρμα προτάσεων να τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων με την επιδίωξη συναινετικών αλλαγών. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου μάλιστα σημειώνουν ότι στις προθέσεις του υπουργού είναι η άμεση κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.


Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται:

1. Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους. Οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν από τη μία πλευρά εισοδήματα και κάθε περιουσιακό τους στοιχείο (ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις) και από την άλλη το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν. Στόχος να αποκαλυφθούν μέσω των δαπανών, κρυφά εισοδήματα.

2. Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Προωθείται διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ και άμεση απόδοση του φόρου. Θα επανεξεταστούν παράλληλα και οι συντελεστές ΦΠΑ.

3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές από μηδενική βάση με κατεύθυνση μεγάλων περικοπών.

4. Φορολογία ακινήτων. Έχουν υποβληθεί προτάσεις ενοποίησης όλων των φόρων στα ακίνητα, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.

5. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Προωθείται η κατάργηση γραφειοκρατικών υποχρεώσεων τήρησης πρόσθετων βιβλίων αλλά και ο εξορθολογισμός των προστίμων .

της Έλενας Λάσκαρη


«Κούρεμα» στους φόρους


Φορολογικές ελαφρύνσεις σε τομείς που έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα, όπως οι συντελεστές ΦΠΑ και οι φόροι στα ακίνητα, θα περιλαμβάνει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Δεδομένου ότι η πολιτική των φορολογικών επιδρομών δεν απέδωσε καρπούς, αφού το έλλειμμα παρέμεινε υψηλό, η κυβέρνηση πλέον θα επιχειρήσει μέσω της συρρίκνωσης των εξόδων να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι αφενός να ανακουφίσει τα μικρομεσαία εισοδήματα από τις φοροκαταιγίδες της τελευταίας διετίας κι αφετέρου οι φόροι να είναι σε επίπεδο που όλο και περισσότεροι πολίτες θα μπορούν να είναι συνεπείς προς την Εφορία, ώστε τελικώς, παρά τις μειώσεις σε κάθε τέλος, τα δημόσια έσοδα να βγουν ενισχυμένα.

Στόχος είναι το νέο φορολογικό να είναι απλοποιημένο, κωδικοποιημένο και περιορισμένο σε έκταση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ προβλέπονται και αλλαγές στον εισπρακτικό μηχανισμό.

Η αγορά περιμένει με ανυπομονησία το νέο φορολογικό σύστημα ως ύστατη ελπίδα για αναθέρμανση του τζίρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου