Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μάνα τοκοκλύφος ~ Οικογένεια γ@μιόμαστε


…Ένα παιδί, χρωστάει σε όσους …μιλούν ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και… αλαμπουρνέζικα. Έχει εκδώσει στο παρελθόν μεταχρονολογημένες επιταγές και δε μπορεί να τις πληρώσει…

…Μεταξύ των δανειστών, είναι και η μάνα του παιδιού…

…Το παιδί είναι η Ελλάδα και η μάνα είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ):

…Όλοι σχεδόν οι δανειστές, βλέποντας πως το παιδί θα πεθάνει και φοβούνται πως κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αποφασίζουν να κάνουν σκόντο στα χρέη του, διαγράφοντας πάνω από το 50%...

…Η μόνη που το παίζει…Γερμανός και αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σκόντο, είναι η μάνα ΕΚΤ!...

…Η ΕΚΤ λοιπόν, έχει αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας ελληνικά ομόλογα ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιμένει να τα πληρωθεί στο ακέραιο! Στην τιμή έκδοσής τους δηλαδή, τη στιγμή που τα έχει αγορασμένα με έκπωση 30%...

…Η μάνα ΕΚΤ, όχι μόνο δεν κάνει σκόντο, αλλά θέλει να βγάλει και κέρδος από την Ελλάδα

…Μόνο σε μια "οικογένεια…γαμιόμαστε" (συγγνώμη για την αθυροστομία), μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα…

Υ.Γ.: Αν η ΕΚΤ, η μάνα, έδινε στην Ελλάδα, στο παιδί της, πίσω τα χαρτιά δεχόμενη να της τα πληρώσει στην τιμή που τα έχει αγοράσει, εκείνη δε θα έχανε απολύτως τίποτα, ενώ το παιδί θα γλύτωνε χρέος 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, χώρια τους τόκους των επόμενων χρόνων.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval@axiaplus.gr



Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όσον αφορά τις εξελίξεις της κρίσης χρεών στην Ελλάδα και τις ακανθώδεις συνομιλίες για το PSI, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «μοναδικό και εξαιρετικό» γεγονός.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το PSI. "Οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της", σημείωσε.

"Δεν μπορώ να πω αν η συμφωνία για το PSI ήταν ενα λάθος" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Το PSI εξ ορισμού αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οπότε η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε σχετικά και το μέλος της ΕΚΤ Vitor Costancio.


Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο αποκλείει κατηγορηματικά η διοίκησή της.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως πιέζει προς την κατεύθυνση να συμμετάσχει και η ΕΚΤ στο σχήμα, αποδεχόμενη να ανταλλάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της με νέα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας και σε ονομαστική αξία αντίστοιχη της τιμής κτήσης που έχει η κεντρική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα χάσει ευρώ, αλλά το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, λόγω της ανταλλαγής, συν το όφελος σε επίπεδο εξυπηρέτησης τόκων από την επιμήκυνσή τους.

Κάτι αντίστοιχο ζητούν με δηλώσεις τους και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τις τελευταίες ώρες, αποτυπώνοντας ότι υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση στην οποία συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι τελικώς θα υπάρξει ρύθμιση και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.


Ακατανόητη η θέση της ΕΚΤ να μην θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό PSI+ - Γιατί να πληρώσουν οι ιδιώτες και να αποφύγει της ζημίες η Κεντρική Τράπεζα;


Είναι ακατανόητη η άποψη και θέση της ΕΚΤ να δηλώνει ότι τα ομόλογα της Ελλάδος που είχε αγοράσει μετά από 46 παρεμβάσεις δευτερογενώς ύψους 48 με 50 δις ευρώ, δεν πρέπει και δεν θα συμπεριληφθούν στο haircut 50% ή 60%


Οι Κεντρικές τράπεζες ακριβώς στηριζόμενες πάνω στην ίδια παραδοχή δεν συμμετέχουν. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν 10 δις ευρώ εκ των οποίων 2,5 δις ευρώ περίπου η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δηλαδή από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους που περιλαμβάνει haircut 50% οι εξαιρέσεις των 60 δις ευρώ είναι πολλές και σημαντικές.

Στον κανόνα των εξαιρέσεων θέλει να συμμετάσχει και η Κίνα που κατέχει 8 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Το βασικό επιχείρημα της Κίνας είναι ότι τα ομόλογα είναι διακρατικές συμφωνίες και όπως πράττει η ΕΚΤ και δεν συμμετέχει έτσι και οι Κινέζοι αναφέρουν ότι δεν θα δεχθούν απομείωση.

Το λάθος της όλης διαδικασίας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει 50 ή 60% haircut στα ομόλογα εθελοντικό.

Κανείς δεν επενδύει 100 ευρώ για να του μείνουν τα 50 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε ομηρία επειδή έχουν λάβει μεγάλη οικονομική βοήθεια από το κράτος και το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις διοικήσεις ώστε να συμμετάσχουν.

Το ελληνικό κράτος ασκεί πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που κατέχει 50 δις ευρώ ομόλογα.

Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να συμμετάσχει στην διαδικασία PSI+ και να υποστεί haircut 50%;

Η ΕΚΤ είναι μέρος της Τρόικα και προφανώς η άτολμη Ελλάδα δέχεται άβουλα κάθε υπόδειξη.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου