Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πρακτικά ακαταδίωκτη η διαφθορά στο Δημόσιο


Ποιοι από τους 14 επίορκους υπαλλήλους με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ έχουν απολυθεί από το Δημόσιο και ποια πειθαρχικά και ποινικά μέτρα έχουν τελεσιδικήσει;

«Η Χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, ενώ η παραοικονομία φθάνει στο 35% και η διαφθορά στο 10% του εισοδήματος της χώρας» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Πειραιά και Νησιών Μαν. Α. Μπεντενιώτης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι «σε τραπεζικούς λογαριασμούς 14 δημοσίων υπαλλήλων εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους από 60.000 ευρώ μέχρι 8 εκατ. ευρώ». Ο κ. Μπεντενιώτης κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:


1. Σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικαστικής υπαλλήλου που υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εντοπίστηκαν 8 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από καταθέσεις των τελευταίων 10 χρόνων.

2. Σε λογαριασμούς πρώην διευθυντή Πολεοδομίας νησιωτικού νομού βρέθηκε 1,5 εκατ. ευρώ και τέθηκε σε αργία, ενώ ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη. Από την αρμόδια ΔΟΥ καταλογίστηκαν φόροι, που με τις σχετικές προσαυξήσεις ανήλθαν στα 877.000 ευρώ.

3. Σε λογαριασμούς προϊσταμένου Πολεοδομίας Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ.

4. Σε λογαριασμούς πρώην προϊσταμένου Πολεοδομίας Αττικής βρέθηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 800.000 ευρώ.

5. Προϊστάμενος στον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων κατείχε περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 500.000 ευρώ που δεν δικαιολογήθηκαν από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

6. Σε λογαριασμό πρώην υπαλλήλου του ΟΑΕΔ, που ευρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση καθόσον παρακρατούσε μέρος των ενταλμάτων πληρωμής, βρέθηκαν 680.000 ευρώ.

7. Σε λογαριασμό προϊσταμένου δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού βρέθηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις 90.000 ευρώ. 8. Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα διατηρούσε λογαριασμό 600.000 ευρώ. 9. Σε λογαριασμό υπαλλήλου Πολεοδομίας νησιού του Αιγαίου βρέθηκαν 600.000 ευρώ. Τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη. Από την αρμόδια ΔΟΥ έχει υπολογιστεί συνολικός φόρος ύψους 470.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του.

10. Σε λογαριασμούς υπαλλήλου Δασαρχείου Αιγαίου βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. 11. Σε λογαριασμούς διοικητικού υπαλλήλου υπουργείου στην Αθήνα, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, βρέθηκαν 8,9 εκατ. ευρώ. Φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις συνδικαλιστικών σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε. Είναι άγνωστο εάν και σε ποιο βαθμό χρησιμοποίησε ο ίδιος μέρος των χρημάτων.

12. Σε λογαριασμό υπαλλήλου Πολεοδομίας στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν αδικαιολόγητα 60.000 ευρώ.

13. Σε λογαριασμό τελωνειακού υπαλλήλου βρέθηκαν 923.000 ευρώ. Παραπέμφθηκε με καθυστέρηση στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η απόκτηση των αδικαιολόγητων πόρων συνδέεται με την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

14. Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δασάρχη Πόρου εντοπίστηκαν 4,7 εκατ. ευρώ, πλην όμως, δεν έχει προωθηθεί η πειθαρχική δίκη, η δε ποινική διαδικασία εκκρεμεί στα δικαστήρια χρόνια τώρα».


Στην ερώτησή του ο κ. Μπεντενιώτης υπογραμμίζει επίσης πως «σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε ορισμένους από αυτούς έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ορισμένοι έχουν παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, ενώ εναντίον ενός έχει διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης». «Ποιοί από αυτούς τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους έχουν απολυθεί από το Δημόσιο; Αλλά και ποια πειθαρχικά και ποινικά μέτρα έχουν τελεσιδικήσει;» ερωτά ο κ. Μπεντενιώτης. 
 
 
Πηγή: Express.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου