Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οδήγηση χωρίς χέρια! +Βίντεο


Νέο μοντέλο αυτοκινήτου οδηγεί… μόνο του

Ένα όχημα το οποίο κινείται μόνο του, χωρίς τη βοήθεια του οδηγού, δημιούργησαν οι ειδικοί της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το πειραματικό μοντέλο εκ πρώτης όψεως δεν εμφανίζει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα αυτοκίνητα της εταιρείας. Η διαφορά του εντοπίζεται...
σε ένα σύστημα «τέταρτης αίσθησης» το οποίο αποτελείται από ραντάρ, σαρωτές λέιζερ και υπερήχων και κάμερες.

«Το όχημα αναλαμβάνει από μόνο του την πλήρη διαδικασία της οδήγησης» εξηγεί ο υπεύθυνος του πρωτοποριακού προγράμματος της εταιρείας, Νίκο Κέμπχεν.

«Ο οδηγός μάλιστα δεν παρεμβαίνει καθόλου. Το όχημα από την πλευρά του ακολουθεί πιστά τους κανονισμούς του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, παραμένει στη σωστή λωρίδα, δεν προσπερνά ποτέ από δεξιά και διατηρεί τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας» υπογραμμίζει ο ίδιος.


Αυτοκίνητα σε «ευφυή» αυτόματο πιλότο

Το όχημα μπορεί να κινείται σε αυτοκινητοδρόμους που οι ειδικοί έχουν χαρτογραφήσει με ακρίβεια. Η απόσταση που έχει καλυφθεί, μέχρι στιγμής, στον «έξυπνο» αυτόματο πιλότο υπολογίζεται γύρω στα 5.000 χλμ.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν την επαναστατική τεχνολογία, κατόπιν συστηματικής παρακολούθησης του τρόπου οδήγησης πραγματικών οδηγών σε ειδικούς προσομοιωτές.

«Η βασική πρόκληση που συναντήσαμε ήταν η ανάπτυξη αλγορίθμων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νέα κατάσταση» αναφέρει ο Κέμπχεν.

Αν και η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η BMW τονίζει με έμφαση ότι το σύστημα παραχωρεί τον έλεγχο στον οδηγό, επιτρέποντάς του ανά πάσα στιγμή την παρέμβασή του στο ευφυές σύστημα.





tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου