Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αλωνίζουν στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ ~ Εις βάρος Ρωσίας & Ελλάδας



Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφτασε σήμερα στη
Βουλγαρία για επίσκεψη πέντε ωρών, την πρώτη υπό την ιδιότητά της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της βαριάς χιονόπτωσης, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Κλίντον θα έχει συνομιλίες στη Σόφια με τον νέο πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Θα πρέπει επίσης να συναντηθεί και με τους νέους ηγέτες της μειονότητας των Ρομά.:




Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι προοπτικές για τα Βαλκάνια και η ενεργειακή ασφάλεια θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν τρεις στρατιωτικές βάσεις και μια εγκατάσταση επισκευών στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2006. Η βουλγαρική κυβέρνηση θα ζητήσει οι βάσεις «να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στην ίδια κλίμακα» για την κοινή εκπαίδευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, Βέσελα Tσέρνεβα.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ μιας διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Πάντως, η βουλγαρική κυβέρνηση απέσυρε τον Ιανουάριο από την αμερικανική εταιρεία Chevron, κάτω από την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, το δικαίωμα να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο σε πετρώματα σχιστόλιθου στη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου