Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ψήφισμα υπέρ των ευρωομολόγων από ευρωκοινοβούλιο


Ένα διστακτικό «ναι» στα ευρωομόλογα λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που εξέδωσε την Τετάρτη (15.02.12) στο Στρασβούργο, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αφορμή για το ψήφισμα ήταν η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας», όπως αποκαλούνται πλέον τα ευρωομόλογα στην κοινοτική διάλεκτο.:


Η Κομισιόν προτείνει τρεις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά το αμερικανικό πρότυπο, ώστε να καθιερωθεί το ευρώ ως παγκόσμιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Επιπλέον το ευρωομόλογο είναι και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση, μακροπρόθεσμα, της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

«Το ευρωομόλογο συμφωνούμε απολύτως ότι από μόνο του δεν πρόκειται να λύσει τίποτα. Έχει όμως μία αδιαμφισβήτητη θέση στην ευρύτατη εργαλειοθήκη που οφείλουμε να δημιουργήσουμε, αντλώντας διδάγματα από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δίνει μία ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες αυτές κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, από τις οποίες υπέφερε η Ελλάδα, υποφέρουν η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά υποφέρει θα έλεγα και η Γερμανία και η ευρωζώνη στο σύνολό της», δηλώνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Η Κομισιόν, αλλά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, χρησιμοποιούν προς το παρόν ιδιαίτερα ήπιες διατυπώσεις για τα ευρωομόλογα- ίσως για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Γερμανίας και άλλων πλουσιότερων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες φοβούνται ότι το ευρωομόλογο είναι μία απόπειρα «κοινοτικοποίησης» χρεών.

euro2day.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου