Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο θαυμαστός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ...


Ως τώρα μιλάγαμε - και δικαίως - για τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία των κομμάτων εξουσίας. Φευ όμως, οι πρακτικές αυτές δεν είναι πλέον μονοπώλιο του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ. Έναν εξίσου, αν όχι και περισσότερο, λαϊκίστικο και δημαγωγικό λόγο εκφέρουν πλέον και τα κόμματα της Αριστεράς, επενδεδυμένο μάλιστα με έναν σωτηριολογικό μανδύα.

Με απίστευτη ευκολία υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια για να μας σώσουν από τα επάρατα μνημόνια και να μας απαλλάξουν εν ριπή οφθαλμού από τρόικες, ΔΝΤ και όλα τα συναφή δαιμόνια.

Αρκεί να διαβάσει κανείς την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ με την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» του για να αντιληφθεί ότι είτε ζουν σε έναν δικό τους κόσμο είτε μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Δικαίωμά τους φυσικά να θεωρούν το μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση καταστροφή, αλλά ας μην προσπαθούν και να μας πείσουν ότι αυτά που προτείνουν αφενός είναι εφικτά, αφετέρου μπορεί πράγματι να μας βγάλουν από την κρίση.

Τι προτείνουν λοιπόν οι πολέμιοι του λαϊκισμού; Κατ' αρχήν ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν. Και βέβαια διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια, μόνο με τη... μαγκιά μας, και, αν δεν το δεχθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι, αναστολή πληρωμών που θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα αντίστασης της κοινωνίας... Και τι θα προβλέπει αυτό το πρόγραμμα αντίστασης; Αύξηση μισθών και συντάξεων, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα, μείωση των έμμεσων φόρων και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης... Πάρε κόσμε, δηλαδή, χρήμα από αυτό που δεν έχουμε... Για το πού θα βρεθούν τα λεφτά, μην ανησυχείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μαγική συνταγή που την ψάχνουν δεκαετίες τώρα οικονομολόγοι και πολιτικοί... Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, της ακίνητης περιουσίας, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εφοπλιστών, και διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου μαζί με την απαραίτητη κρατικοποίηση των τραπεζών.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τη μηχανή που βγάζει χρήμα... Ας λένε οι διάφοροι άσχετοι οικονομολόγοι ότι ένα κράτος που έχει πρωτογενές έλλειμμα - χωρίς δηλαδή να πληρώνει το χρέος - δεν μπορεί να επιβιώσει, εκτός και αν έχει δικό του νόμισμα και μπορεί να τυπώνει συνεχώς πληθωριστικό χρήμα... Οι ατσίδες της αριστερής σκέψης λύνουν το πρόβλημα στο άψε-σβήσε... Υπόσχονται σε όλους αυτά που θέλουν να ακούσουν και καθάρισαν. Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός, πείτε μου τι είναι... Με μια Σοβιετία νέας κοπής, αλλά με την ίδια παλιά κλασική συνταγή, θα εξαφανίσουν την κρίση και θα τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια... Και επειδή οι σωτήρες του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν και μερικά προβληματάκια, έχουν έτοιμη τη λύση. Τις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα θα τις αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι, γιατί στην κοινωνία που ονειρεύονται δεν θα είναι γνώμονας τα κέρδη αλλά η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Μην ανησυχείτε λοιπόν. Ο κ. Τσίπρας, όπως μας έσωσε με τα πετρέλαια του Τσάβες, θα μας σώσει και τώρα...

Σήφης Πολυμίλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου