Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέοι φάκελοι ~ Πως φτάσαμε στο μνημόνιο (Βίντεο - 6ο μέρος)


Το έκτο και τελευταίο μέρος της έρευνας

Οι δραματικοί μήνες της Άνοιξης του 2010 και η τελική ευθεία προς το Μνημόνιο είναι το θέμα του τελευταίου επεισοδίου της μεγάλης έρευνας του Αλέξη Παπαχελά «Πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο».

Πόσο πραγματικά «άδεια» ήταν τα ταμεία του κράτους λίγο πριν φτάσουμε στο Μνημόνιο και ποιο ήταν το παρασκήνιο της ιστορικής ανακοίνωσης Παπανδρέου στο ακριτικό Καστελόριζο;


Για πρώτη φορά, ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αποκαλύπτει τι είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ίδιο τον Στρος Καν για να δεχθεί να υπάρξει το πρωτόγνωρο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα. Αποκλειστικά στους Νέους Φακέλους ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πόουλ Τόμσεν, σε μία σπάνια συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Πώς αποφασίστηκε το μείγμα, ποιος το αποφάσισε, και που σημειώθηκαν διαφωνίες; Ακόμη, υπουργοί της τότε κυβέρνησης εξιστορούν το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που άλλαξε την πορεία της χώρας, αλλά και τις τελευταίες ώρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων του πρώτου Μνημονίου. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που αποφάσισαν, αυτοί που έκαναν λάθη και αυτοί που εμμένουν στις επιλογές τους μιλούν για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου.

Ακόμη, μέλη της τότε κυβέρνησης αποκαλύπτουν το πραγματικό παρασκήνιο της συζήτησης για την ψήφιση του Μνημονίου με ευρεία ή όχι πλειοψηφία, ενώ ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης αποκαλύπτει πώς αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς να καταψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο. Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη εξομολογείται για πρώτη φορά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, την προηγούμενη ημέρα της ανακοίνωσης καταψήφισης από τη ΝΔ, αλλά και τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου την ημέρα της ψήφισης.

Στο κλείσιμο της μεγάλης έρευνας «Πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο» των «Νέων Φακέλων» και τους ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλά στον Αλέξη Παπαχελά για το «σχέδιο» ορισμένων χωρών να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, οι διάσημοι οικονομολόγοι Nouriel Roubini και Jeffrey Sachs, ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Michael Lewis, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης των Financial Times, ο διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαβός αλλά και ο Τεξανός που είχε επενδύσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας μιλούν για τα λάθη που ακολούθησαν την υπογραφή του Μνημονίου αλλά και για το ποιο μπορεί να είναι το τέλος αυτής της κρίσης.





 
 
 
Ακόμη:
Το πρώτο μέρος
Το δεύτερο μέρος
Το τρίτο μέρος
Το τέταρτο μέρος
Το πέμπτο μέρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου