Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για αποδείξεις και τεκμήρια


Ακόμη και οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο (τεκμαρτό ή πραγματικό) εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνουν τις αποδείξεις δαπανών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο.

Διαφορετικά κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο, προειδοποιεί, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών και καλεί όλους τους φορολογούμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δήλωση των αποδείξεων που απαιτούνται για...
 το αφορολόγητο καθώς και στον υπολογισμό των δαπανών διαβίωσης, από τις οποίες προκύπτει το τεκμαρτό εισόδημα.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο κωδικός 049 (δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1 θα πρέπει να συμπληρώνεται ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Έτσι φορολογούμενος με εισόδημα 4.800 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματός του, δηλαδή 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν το κάνει θα πληρώσει φόρο 10% επί του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων που δεν έχει δηλωθεί. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποχρέωση να αποστείλουν τις αποδείξεις με τη φορολογικής τους δήλωση, αλλά να τις κρατήσουν στο σπίτι τους ώστε να τις επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται, ότι το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί από τους φορολογούμενους (το 25%) υπολογίζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος όταν αυτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν. Επισημαίνεται, επίσης, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους με κοινή δήλωση.

Για τα υπόλοιπα τεκμήρια διευκρινίζεται ότι για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους κλπ. οι κατώτατες αμοιβές είναι για το διάστημα 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου του περασμένου έτους, 33,04 ευρώ το ημερομίσθιο του άγαμου χωρίς προϋπηρεσία και 739,56 ευρώ για μισθό. Για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους το ημερομίσθιο διαμορφώνεται σε 33,57 ευρώ και ο μισθός στα 751,39 ευρώ.

Για την τεκμαρτή δαπάνη των ιδιωτικών σχολείων απαιτούνται αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ για να μην εφαρμοστεί η αντικειμενική δαπάνη για σκάφη αναψυχής, απαιτείται δήλωση ακινησίας που πιστοποιείται από βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου