Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τέσσερις-πέντε καφέδες την ημέρα, το γιατρό κάνουν πέρα



Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό New England Journal of Medicine, όσοι πίνουν τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από εκείνους που πίνουν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο.

Τα ευρήματα βασίζονται στα δεδομένα έρευνας 13 ετών που έκανε το...
 Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η έρευνα δεν βασίζεται σε κλινικές δοκιμές αλλά μονάχα σε μελέτες παρατηρήσης 402.260 ανθρώπων ηλικίας 50-71 ετών. Επομένως, τα αποτελέσματα δεν αναφέρονται στο πως ακριβώς ο καφές ή κάποια από τα συστατικά του επιδρούν στην υγεία μας.

Το όφελος είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες απ'ότι στους άνδρες: στους άνδρες ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε κατά 12%, ενώ στις γυναίκες 16%.

Η μείωση του ρίσκου θανάτου αφορούσε έναν μεγάλο αριθμό αιτιών όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά όχι τον καρκίνο στην περίπτωση του οποίου ο πολύς καφές δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως όσους πίνουν καφέ αλλά δεν καπνίζουν, και ακόμα περισσότερο όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους διότι το τσιγάρο, όταν συνοδεύει τον καφέ, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία. Αναλυτικά...


Άνδρες

•Όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου

•Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο

•Όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 12%)

•Πέρα από αυτό το όριο, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω την ημέρα, υπήρχε μείωση του κινδύνου, αλλά μικρότερη (της τάξεως του 10%)


Γυναίκες

•Όσες έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 5% μικρότερο κίνδυνο

•Όσες έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο

•Όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 16%)

•Όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα, είχαν μείωση 15%

Τέλος, αξίζει να λάβουμε υπόψη μας πως όσοι πίνουν καφέ τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από αυτούς που τον αποφεύγουν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές συνήθως συνοδεύεται από ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα. Αν πρόκειται λοιπόν να διπλασιάσετε τους καφέδες σας, φροντίστε πρώτα να κόψετε το τσιγάρο

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω Ακουσει παμπολλες ***ακιες απο επιστημονες αλλα αυτο παραειναι.Οι ανθρωποι αυτοι απλως δεν ειναι επιστημονες,ειναι δολοφονοι.
Οι περισσοτεροι ανθρωποι ακολουθουν τα λεγομενα των επιστημονων πιστα,οποτε βαζουν σε κινδυνο τη ζωη τους.Αυτοι οι επιστημονες δεν ανεφεραν το ποσο μεγαλο κακο κανει και ενας μονο καφες,εφοσον ειναι διουρητικος και καθε φορα με την ουρηση πεταει εξω απο τον οργανισμο πολυτιμα μεταλλα και βιταμινες,εκτος του οτι αφυδατωνει το σωμα,συμβαλλει στην αρτηριακη πιεση,καρδιοπαθειες και καρκινο(στομαχου,παχεως εντερου).Κατα τα αλλα μην φοβαστε τιποτε με τα 6 φλυτζανια ημερησιως.
Τελικα ειμαστε στην εποχη που ο καθε ενας πρεπει να παρη την υγεια στα χερια του και να μη πιστευει κανεναν επιστημονα!!!

Δημοσίευση σχολίου