Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πρωταθλήτρια σε φόρους και φοροδιαφυγή η Ελλάδα


Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές κατατάσσεται η Ελλάδα. Όμως η υψηλή φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να έχει αντίστοιχη θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ελέω φοροδιαφυγής.

Από το 2000 έως το 2012 οι φορολογικοί συντελεστές ακολουθούν ανοδική πορεία, αλλά τα έσοδα από τη φορολογία,...
 για παράδειγμα των φυσικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 34,6% το 2000 στο 31% το 2012.

Η κατάρρευση των εσόδων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ο υπ. Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, επιδίδεται σε μία προσπάθεια... αναστήλωσής τους.

Χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των ελέγχων και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την αύξηση των δημοσίων εισπράξεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πορεία των εσόδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση που θα δείξουν οι πολίτες στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.


«Εθνικό καθήκον»

«Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους προϊσταμένους των μεγάλων ΔΟΥ της χώρας, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα και εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.

Ο κ. Ζανιάς ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε ήδη εντολή για την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ του 2009. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ταχυδρομηθούν 260.000 σημειώματα του ΕΤΑΚ για την πληρωμή φόρων περίπου 83 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011, που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 900 εκ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων φτάνει φέτος στην Ελλάδα το 49% (περιλαμβάνεται και ο αν. συντ. 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης), κατατάσσοντας τη χώρα μας 8η στις 27 της ΕΕ. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 38,1% και της Ευρωζώνης 43,2%.

Αντιθέτως, καθοδική πορεία ακολούθησε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στη χώρα μας: από το 40% το 2000 περιορίστηκε στο 30% το 2011 και φέτος, αλλά παρέμεινε η 6η υψηλότερη στην ΕΕ, όπου ο μ.ό. είναι 23,5%.

Στον ΦΠΑ, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, ο ανώτατος συντελεστής από 18% που ήταν το 2000 εκτινάχθηκε στο 23% σήμερα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση σε επίπεδο ΕΕ.

Κώστας Τσαχάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου