Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ώπα ρε Ταγίπ, κόψε κάτι ~ 23 πυρηνικοί αντιδραστήρες!


Την κατασκευή τουλάχιστον 23 πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2023, σε τρεις περιοχές της Τουρκίας, επιδιώκει η κυβέρνηση της Αγκυρας, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ. «Ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα δεν επηρέασαν αρνητικά τις αποφάσεις για λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων.

Εμείς είμαστε μια χώρα χωρίς πυρηνικό σταθμό, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αποκτήσουμε», πρόσθεσε ο Γιλντίζ, παραβλέποντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε, ακριβώς μετά τη Φουκουσίμα, να κλείσει τους αντιδραστήρες επί γερμανικού εδάφους. Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Ασία, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχέδια τα οποία έχουν ήδη καταρτιστεί, η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ενεργειακό της δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και να καταστεί μια παγκόσμιας εμβέλειας ενεργειακή δύναμη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα, ειδικά σε ορισμένες της περιοχές, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη σεισμική δραστηριότητα... Στο πλαίσιο του ίδιου Φόρουμ, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη δυναμική της πορεία, η οποία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά μέσο όρο 5,3% ετησίως την προηγούμενη δεκαετία, παρά την παγκόσμια κρίση.

Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμών ήταν και η εκτόξευση του ΑΕΠ από τα 230 δισ. δολ. το 2002 στα 772 δισ. πέρυσι. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα έχει αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου προς το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Βάσει των διμερών συμφωνιών, το ύψος της οφειλής της Τουρκίας -η οποία ανερχόταν σε 23,5 δισ. δολάρια το 2003- φέτος φτάνει το 1,7 δισ.


Ερντογάν: «Να μη γίνουμε σαν την Ελλάδα που ζητεί ελεημοσύνη»



Την οικονομική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας «επιδεικνύει» ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνέλευσης Εξαγωγέων της Τουρκίας. «Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων;» είπε ο Ερντογάν σχολιάζοντας πρόσφατη σχετική δήλωση του αρχηγού του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, και αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Μια χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της. Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων, που πουλά τα νησιά της;».

«Τι έχει άραγε η Ελλάδα στην Κεντρική Τράπεζά της; Ποια είναι η κατάσταση με το ΔΝΤ και την ΕΕ;» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως το χρέος της Τουρκίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 1,7 δισ. δολάρια και «η Κεντρική Τράπεζά μας έχει συναλλαγματικό απόθεμα 92 δισ. δολαρίων».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος πρόσφατα σε δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πως αν δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους «θα γίνουμε Ελλάδα», είχε σχολιάσει: «Λένε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά όταν ζητούν αύξηση οι υπάλληλοι, τους λένε θα γίνουμε σαν την Ελλάδα. Άρα η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;»


«Η Τουρκία να ασχολείται με τα δικά της»



Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τσιόδρα στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσιόδρας προέτρεψε τον Τούρκο πρωθυπουργό να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας του, τη στιγμή που, όπως σημειώνει, «η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας».




Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε περιγράψει την Ελλάδα ως «μια χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της». Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ., που πουλά τα νησιά της;»

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας.

Καλύτερα λοιπόν για τη γειτονική μας χώρα να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου