Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βαλκάνιος πραματευτής Επ.6 ~ Οι ποταμιάνοι του Δούναβη


Με αυτό το επεισόδιο, ολοκληρώνεται η σειρά-έρευνα.

Για πολλά χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί έλεγχαν το διαμετακομιστικό εμπόριο και την εμπορία σιτηρών μέσω του Δούναβη. Ο πλούτος τους δημιούργησε πολλές και σημαντικές ελληνικές παροικίες στις πόλεις κατά μήκος του Δούναβη, από τη Μαύρη Θάλασσα ως το Νόβι Σαντ.

Η εκπομπή καταγράφει εικόνες δόξας και πτώσης κατά μήκος του Δούναβη. Λαμπρά αρχοντικά, προκυμαίες και εργοστάσια, αλλά και...
 έρημα καρνάγια και κουφάρια ελληνικών ποταμόπλοιων. Εκπρόσωποι των μικρών ελληνικών κοινοτήτων των πόλεων του Δούναβη μιλούν για το λαμπρό παρελθόν και διαγράφουν το μέλλον της ελληνικής παρουσίας στις ποταμοπόλεις της Ρουμανίας.

Ο συνταξιούχος μηχανικός πλοίων Χρήστος Νικολάου μας ξεναγεί στα λιμάνια και τα καρνάγια της Βράϊλας. Ο φακός καταγράφει την ελληνική συνοικία, τα παλιά σπίτια των Ελλήνων πλοιοκτητών και εμπόρων, το Μέγαρο Ράλλη, το σπίτι της οικογένειας Εμπειρίκου (όπου γεννήθηκε ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος), το σπίτι του Ελληνορουμάνου συγγραφέα Πανάϊτ Ιστράτι,τη μεγάλη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τα πολλά αφιερώματα των ναυτικών του Δούναβη, το σχολείο της Βράϊλας.

Στο Γαλάτσι, μέλη της οικογένειας της Ελληνικής Κοινότητας και ο πρόεδρός της Δημήτριος Ζαφειρόπουλος μιλούν για τη ζωή στην άλλοτε σπουδαία πόλη, της οποίας τον τόνο στις προκυμαίες έδιναν οι Έλληνες ναυτικοί και καπετάνιοι. Σημαντικά δείγματα της παλιά ακμάζουσας κοινότητας είναι η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως και το σχολείο.

Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το σχολείο και κάποιοι τάφοι ομογενών είναι ό,τι έμεινε από την ελληνική κοινότητα της Τουλτσέα, μέλη της οποίας μιλούν για το παρελθόν της πόλης.







Ακόμη:
Επ.1 ~ Οι πατρίδες των πραματευτάδων
Επ.2 ~ Οι δρόμοι και οι σταθμοί των πραματευτάδων
Επ.3 ~ Ο Ελληνισμός της βόρειας Βαλκανικής
Επ.4 ~ Οι μεγάλες ελληνικές κοινότητες
Επ.5 ~ Βιέννη και Τεργέστη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου