Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Στο αλκοόλ λέμε ναι ή μήπως όχι;


Όντας μεσογειακός λαός, οι Έλληνες αγαπάνε το αλκοόλ ήδη από τα παλιά χρόνια.

Το κρασί, η ρακί, το τσίπουρο αλλά και η μπύρα αποτελούν μερικά από τα ποτά που βρίσκονταν καθημερινά στα ελληνικά νοικοκυριά καθώς επικρατούσε η αντίληψη ότι: «ένα ποτηράκι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

Ισχύει άραγε αυτή η αντίληψη; Τελικά το ποτό μας κάνει καλό ή κακό;


Οι θετικές επιδράσεις του αλκοόλ:

1) «Το αλκοόλ διατηρεί τη διαύγεια»

H καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά με μέτρο, βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν τις διανοητικές τους ικανότητες καθώς διανύουν την τρίτη ηλικία, σύμφωνα με την πλέον εκτενή μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα, που διεξήχθη σε 12.480 γυναίκες ηλικίας 70 έως 81 ετών επί αρκετές δεκαετίες. Σύμφωνα με αυτή, οι γυναίκες που έπιναν ημερησίως ένα ποτηράκι κρασί, μπίρα ή ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση των διανοητικών τους ικανοτήτων.


2) «Ορισμένες ουσίες της μπύρας κάνουν καλό»

Την κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ υποδεικνύουν τώρα οι επιστήμονες ως πιθανό σύμμαχο στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ιάπωνες μελετητές, έπειτα από μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, στα πειραματόζωα που δόθηκε μη αλκοολούχος μπύρα, η έκθεση σε καρκινογόνα χημικά προκάλεσε μικρότερες κατά 85% βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, οι πνεύμονες και τα νεφρά, απ' ότι εκείνα στα οποία δε χορηγήθηκε. Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το συγκεκριμένο ποτό περιέχει χημικές ενώσεις, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενέσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται για τη μπύρα, που περιέχει αλκοόλ.


3) «Το κόκκινο κρασί και η πρόληψη του καρκίνου»

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν»! Το κόκκινο κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντί-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει έρευνες, σε καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα, που αφορούσαν τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως για παράδειγμα καρκίνο του μαστού, λευχαιμία, προστάτη και καρκίνους του δέρματος. Οι έρευνες συνεχίζονται για τις προληπτικές δράσεις της ρεσβερατρόλης εναντίον του καρκίνου.



4) «Το αλκοόλ και τα εγκεφαλικά επεισόδια »

Οι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 60 έως 69 ετών που καταναλώνουν ένα μέχρι δύο ποτήρια κρασιού κάθε μέρα, φαίνεται ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμικής ή αιμορραγικής μορφής, αποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου. Η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ πάνω στη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν έχει μέχρι σήμερα διευκρινισθεί πλήρως και παραμένει ένα επίμαχο θέμα. Μέσα στα πλαίσια μιας μεγάλης επιδημιολογικής έρευνας που διήρκεσε 30 χρόνια, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, εξέτασαν τα δεδομένα για 5.209 άνδρες και γυναίκες. Μην ξεχνάμε όμως " παν μέτρον άριστον"!



Αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ!


1) «Αλκοόλ κατά της κύησης»

Οι γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να έχουν κληροδοτήσει προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά τους, τα οποία ενδεχομένως θα διαρκέσουν ακόμη και έως τα 14 τους χρόνια. Η Δρ Νάνσι Ντέι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής της μελέτης, παρακολούθησε σε μια μαιευτική κλινική στο Πίτσμπουργκ την πορεία κύησης 565 γυναικών οι οποίες κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης. Η έρευνα ξεκίνησε από τον τέταρτο μήνα κύησης και μετά τον τοκετό επικεντρώθηκε στην πορεία της υγείας των βρεφών και έως το 14 έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα παιδιά παρουσίαζαν μικρές αλλά αρκετές σε αριθμό ανωμαλίες στην ανάπτυξη, όπως, π.χ., μη κανονικό βάρος ή ύψος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επιπλοκές στη μνήμη και τις ικανότητες μάθησης, όχι όμως και στο βαθμό IQ.


2) «Η σχέση καρκίνου του μαστού και κατανάλωσης αλκοόλ»

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού. Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται καθημερινά από τις γυναίκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 6%. Αντίθετα ενώ το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 33% όλων των καρκίνων που εμφανίζονται, εντούτοις δεν προκαλεί καρκίνο μαστού. Η έρευνα έγινε από το Cancer Research UK, που είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες επιστημονικές οργανώσεις για την έρευνα στον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έρευνα αυτή συμπεριλήφθηκε το 80% του συνόλου των πληροφοριών που υπάρχουν παγκοσμίως σχετικά με τον καρκίνο μαστού, καπνίσματος και αλκοόλ. Τα στοιχεία που εξετάσθηκαν αφορούσαν 150.000 γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου.


3) «Το ποτό καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα»

H Δρ Roberta J. Petnney, πρώην ερευνήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης στο Buffalo, βρήκε ότι η αλκοόλη διαταράσσει τη λειτουργία του μυαλού των ενηλίκων με πρόκληση βλαβών σε δενδρίτες που διαβιβάζουν μηνύματα στους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) της παρεγκεφαλίδας, μια δομή που συμμετέχει στη μάθηση και στον συντονισμό της κίνησης.




4) «Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί:»

  • αφυδάτωση
  • στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη) υψηλή αρτηριακή πίεση
  • έλλειψη βιταμινών
  • σεξουαλικές διαταραχές
  • εγκεφαλικές βλάβες αρρώστιες των μυών
  • προβλήματα στο νευρικό σύστημα
  • ηπατικές βλάβες
  • καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου
  • περισσότερες επιπλοκές στους διαβητικούς

Το συμπέρασμα, λοιπόν, που μπορεί να διεξαχθεί είναι ότι αν καταναλώνουμε το αλκοόλ με μέτρο τότε μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητές του ειδάλλως θα κάνουμε κακό στην υγεία μας!


Επιμέλεια: Ιωάννα Γιαννακάκου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου