Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Κατασκόπευε την Ε.Φ. το τουρκικό μαχητικό που κατερρίφθει


Όποιος πηδάει πολλά παλούκια.... κάποια στιγμή χάνει ένα φωτογραφικό RF-4 Ε που κατασκοπεύει άδικα γειτονική χώρα!!!

Ξινή βγήκε για τους Τούρκους η χθεσινή προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν την άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Δήμητρα», αφού τουρκικό αεροσκάφος που συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες πάνω από την Κύπρο κατέπεσε φεύγοντας στ' ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, εντός του FIR της Συρίας.

Αργότερα ανακοινώθηκε πως καταρρίφθηκε στη Συρία, από λάθος. Αναλυτικά:


Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Ζεύγος αεροσκαφών τύπου RF4 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας γύρω στις 11 - 11.30 χθες το πρωί πέταξε πάνω από την Κύπρο. Ήταν η ώρα που οι μονάδες οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση έβγαιναν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνονταν στους χώρους διασποράς. Εκείνη την ώρα τα τουρκικά πολεμικά μπήκαν στον κυπριακό εναέριο χώρο και κινήθηκαν με τρόπο που η ΕΦ είναι βέβαιη ότι σκόπευαν να φωτογραφίσουν τις κινήσεις των μονάδων μας. Με τον τρόπο αυτό παίρνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιθανές κινήσεις ή τις αλλαγές στους σχεδιασμούς, αφού έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις κινήσεις που έγιναν κατά τη φετινή άσκηση με την περσινή. Προηγουμένως ένα άλλο τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN 235, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και παρακολούθησης, εντοπίστηκε στον κυπριακό εναέριο χώρο. Από εκείνη τη στιγμή οι αξιωματικοί στο επιτελείο του ΓΕΕΦ έδωσαν αυστηρή εντολή για σιγή ασυρμάτων και ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα προστασίας ηλεκτρονικών παρεμβολών. Όσοι ήταν στο πεδίο της άσκησης ελάχιστα αντιλήφθηκαν, αλλά όσοι βρίσκονταν στο στρατιωτικό επιτελείο μπροστά στα ραντάρ και το υπουργείο Άμυνας, κατάλαβαν ότι η Τουρκία παρουσιάζεται φέτος ιδιαίτερα επίμονη στην εφαρμογή των προκλήσεων που έχει εξαγγείλει.


ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΠΤΩΣΗΣ. Μετά τις δώδεκα το μεσημέρι το ζεύγος των τουρκικών RF4 πήρε πορεία αποχώρησης από την Κύπρο. Αρχικά κατευθύνθηκαν ανατολικά και στη συνέχεια πήραν βόρεια πορεία. Πενήντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και πολύ κοντά στο σημείο όπου το κυπριακό FIR συναντά το συριακό, το στίγμα του ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς. Εάν υπήρχε κάποια αμφιβολία για το τι σημαίνει αυτό, έσβησε όταν λίγα λεπτά αργότερα πήραμε πληροφορίες για απόπλουν τουρκικής τορπιλακάτου από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Σχεδόν ταυτόχρονα τουρκικά αεροσκάφη κατέφθαναν στην περιοχή που έπεσε το τουρκικό κατασκοπευτικό, αφού προηγουμένως η Άγκυρα ζήτησε και πήρε άδεια από τη Συρία για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή της. Αργά το απόγευμα επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατιωτικού επιτελείου επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους.


«ΤΟ ΚΑΤΑΡΡΙΨΑΜΕ». Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στα χωρικά της ύδατα.«Το αεροπλάνο αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των λιμενικών Αρχών των δύο χωρών για την ανεύρεση των πιλότων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Τουρκία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη Συρία.


«Η Τουρκία θα γνωστοποιήσει την τελική της στάση όταν γίνουν απολύτως σαφείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό» ανέφερε η κυβέρνηση.Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4.Το μαχητικό αεροσκάφος χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από την Λατάκεια.


Η «ΔΗΜΗΤΡΑ». Μετά την κατάργηση της άσκησης «Νικηφόρος», η «Δήμητρα», είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιεί η Εθνική Φρουρά. Πρόκειται για Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) η οποία διαρκεί τέσσερις μέρες. Ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου. Διεξάγεται σε ολόκληρη την Κύπρο και συμμετέχει σε αυτήν μεγάλος αριθμός εφέδρων. Κύριος στόχος της είναι η δοκιμασία του συστήματος διοικητικής μέριμνας της Εθνικής Φρουράς. Δοκιμάζεται δηλαδή η ικανότητα του στρατού μας να αντεπεξέρχεται στις μετακινήσεις, στο σύστημα διατροφής, καυσίμων μεταφοράς τραυματιών κλπ.

Ανδρέας Λοΐζου / Αλήθεια
 
 
 
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου