Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αλβανός εισαγγελέας δήλωνε άπορος στην Ελλάδα για να παίρνει τσάμπα πανάκριβα φάρμακα +Βίντεο


Δεν είναι ανέκδοτο! Πρόκειται για σημερινό άρθρο της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Η ανεπάρκεια ελέγχων στον δημόσιο τομέα όπου πάνε οι φόροι ΜΑΣ και τα λεφτά ΜΑΣ, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή οικονομική μας κατάντια. Ατελείωτα δισεκατομμύρια σε συντάξεις κι επιδόματα μαϊμού σε λαμόγια Έλληνες, γύφτους και εκατομμύρια λαθρομετανάστες που βρήκανε κράτος μπουρδέλο και μπούκαραν. Φυσικά όλο και κάτι τσιμπάνε από αυτά οι απατεώνες κρατικοί υπάλληλοι. Όλοι στη μάσα και εις υγείαν των κορόιδων.

Πλήρωνε μαλάκα τα χαράτσια στη ΔΕΗ και το εκκαθαριστικό της Εφορίας για να ταΐζεις τη Σάρα και τη Μάρα. Επίδομα σε Αλβανό εισαγγελέα...




Έδιναν προνοιακά επιδόματα σε ομογενείς «μαϊμούδες»

Ήταν μετά φόβου Θεού που πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Απρίλιο του ’11, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιωαννιτών είχε ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα των μητρώων του δήμου ως προς την καταβολή επιδομάτων και τη χορήγηση βιβλιαρίων υγείας. Οπως θα πουν στελέχη από όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης, «εάν αρχίσεις να σκαλίζεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα». Ομως, λίγο η νέα πραγματικότητα που είχαν δημιουργήσει οι συνενώσεις λόγω «Καλλικράτη», λίγο το «πέρασμα» της αρμοδιότητας για χορήγηση επιδομάτων από τις πρώην νομαρχίες στους δήμους, η ανάγκη για έλεγχο των δαπανών έγινε επιτακρική, άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Τα μητρώα άνοιξαν και κάπως έτσι άρχισε να αποκαλύπτεται όχι μόνο η «γενναιοδωρία» με την οποία χορηγούνταν τα αναπηρικά επιδόματα στην περιοχή, αλλά και ο απίθανος τρόπος με τον οποίο η διοίκηση ασκούσε επί χρόνια εθνική πολιτική.


Γενναιόδωρες υπηρεσίες

Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, οι μέχρι τότε αρμόδιες υπηρεσίες ήταν επί πολλά χρόνια πολύ γενναιόδωρες τόσο στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων (όπως άλλωστε και παντού στη χώρα) όσο και στη χορήγηση βιβλιαρίων απορίας σε ομογενείς της Αλβανίας ή και Αλβανούς πολίτες που δεν ζούσαν καν στη χώρα μας, αλλά απολάμβαναν δωρέαν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ηδη έχουν αφαιρεθεί τα βιβλιάρια υγείας σε 300 περιπτώσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων Ευστάθιος Βεργώνης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Προκειμένου να του χορηγηθεί βιβλιάριο ένας ομογενής θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, να είναι ανασφάλιστος και να έχει κάρτα ομογενούς. «Οταν οι κοινωνικοί λειτουργοί ξεκίνησαν τις κατ’ οίκον επισκέψεις στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των μητρώων προέκυψαν σοβαρά προβλήματα ως προς τη μόνιμη κατοικία» εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιππας Φίλιος. «Πάρα πολλοί δεν ζούσαν εδώ, αλλά στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται βιβλιαρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους κατόχους βιβλιαρίων υγείας ήταν και άνθρωποι που έπαιρναν σύνταξη από την Αλβανία. «Γενικότερα καταγράψαμε δεκάδες περιπτώσεις ομογενών αλλά και Αλβανών που δεν ανήκουν στη μειονότητα, οι οποίοι παρανόμως έπαιρναν φάρμακα υψηλού κόστους από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, και όχι μόνο» συνεχίζει ο κ. Φίλιος.
Χαρακτηριστική -και γνωστή στην περιοχή- είναι η περίπτωση εισαγγελέα από την Αλβανία ο οποίος δήλωνε άπορος στις ελληνικές αρχές λαμβάνοντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Ηταν βλέπετε η “χρυσή” δεκαετία του ’10» θα πει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του δήμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ηπειρώτικος Αγών», τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων είχαν εδώ και πολύ καιρό ειδοποιήσει τις αρχές της πόλης αλλά και το υπουργείο Υγείας για ενδεχόμενη απάτη εις βάρος του Δημοσίου από «μαϊμού» απόρους. Ωστόσο, η υπόθεση ξεκαθάρισε μόνο μετά την επιχείρηση εκκαθάρισης των μητρώων του δήμου, αλλά και την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που παρήγγειλε στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα πάντως με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και νομάρχη Ιωαννίνων επί 8 χρόνια κ. Αλέκο Καχριμάνη, η νομαρχία τηρούσε άνωθεν εντολές. Οπως αναφέρει στην «Κ» τόσο το 2007 όσο και το 2009 το υπουργείο Υγείας είχε αποστείλει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έγγραφα με τα οποία έδινε εντολές για τα ζητήματα των ομογενών της Αλβανίας. «Οι ομογενείς εξαιρούνταν από τον όρο της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας. Η οδηγία αυτή άλλαξε το 2011», σημειώνει. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε την ηθική υποχρέωση να στηρίζει τη μειονότητα. «Είναι ακριβό να είσαι Ελληνας. Η Ελλάδα δεν τελειώνει στα σύνορα» είχε πει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πολλά από τα βιβλιάρια που «κόπηκαν» στα Ιωάννινα σφραγίστηκαν εκ νέου σε άλλους δήμους της χώρας...


Και νεκροί...

Φυσικά, προβλήματα προέκυψαν και όσον αφορά τους επιδοματούχους. Από τους 2.732 δικαιούχους όλων των κατηγοριών, περισσότεροι από 500 δεν προσήλθαν για απογραφή. Μεταξύ άλλων, καταγράφηκαν και περιπτώσεις νεκρών που οι συγγενείς τους συνέχιζαν να λαμβάνουν τα επιδόματά τους. Τον Δεκέμβριο του 2011 το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνταν στον νομό Ιωαννίνων ανερχόταν στο ποσό των 2,05 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το ποσό φτάνει το 1,8 εκατ. ευρώ.

Λίνα Γιάνναρου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου