Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η Συρία κατέρριψε τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος


Ένταση επικράτησε στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας για αρκετές ώρες την Παρασκευή, ύστερα από τη συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Συρία.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγα λεπτά σε δημοσιογράφους ότι η Συρία...
 απολογήθηκε για την συντριβή του αεροσκάφους τύπου Φάντομ και εξέφρασε τη λύπη της για το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι Σύροι είπαν ότι η συντριβή του μαχητικού ήταν ένα «λάθος», χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζεται αν ευθύνονται για την πτώση του.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Fatih Altaylı, ο οποίος ταξίδευε με τον Ερντογάν από την Βραζιλία στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός του είπε πως οι πιλότοι του F-4 είναι σώοι.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το αν το περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν είπε: «Θα περιμένουμε και θα δούμε».

Η κίνηση της Συρίας να ζητήσει συγνώμη, θεωρείται ως μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μετά τη συντριβή στην οποία θα πάρουν μέρος ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί υπουργοί.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ του Λιβάνου, το οποίο ανήκει στη Χεζμπολάχ, επικαλούμενο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος.

«Πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν στον ανταποκριτή του Μάναρ στη Δαμασκό ότι η συριακή αεράμυνα κατάρριψε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος», μετέδωσε το Μάναρ.

Αλλά και το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν, που έχει την έδρα του στον Λίβανο, μετέδωσε ότι τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές που δεν κατονομάζει, το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, όμως προσθέτει ότι δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας. Όπως μετέδωσε το NTV, συριακά πλοία της ακτοφυλακής σε συνεργασία με τουρκικά εξακολουθούν να αναζητούν το αεροσκάφος.

Λίγο νωρίτερα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επαφή με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάκ στην ανατολική επαρχία Μαλάτια, την ώρα που βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου