Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η θετικότερη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση



Χωρίς Τρόικα και αυστηρά Μνημόνια η βοήθεια των χωρών

Ο ιταλο-ισπανικός άξονας λειτούργησε χτες τη νύχτα απέναντι στην ισχυρή γερμανική λιτότητα, και περίπου στα ξημερώματα επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων, χωρίς όμως να εξαναγκάζονται οι χώρες...

 που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανία φαίνεται ή αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το λάθος της σκληρής επιτήρησης και της πιστής εφαρμογής της γενικευμένης λιτότητας, και "υπέκυψε" στο άτυπο βέτο που έθεσε η Ιταλία και η Ισπανία, συναινώντας στην ανάγκη ελαστικοποίησης των όρων δανεισμού των αδύναμων χωρών.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

«Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει «αυτή τη στιγμή» να ζητήσει έκτακτη βοήθεια.

Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας «τρόικας» διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δήλωσε ο Monti.

Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, που απειλούν να αναγκάσουν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων. Το άτυπο αυτό βέτο της Ιταλίας και της Ισπανίας φαίνεται ενεργοποίησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με την Γερμανία να αποδέχεται τελικά τους νέους όρους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, όσο και ο ισπανός ομόλογος του, Mariano Rajoy αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισ. ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, ασκώντας έτσι μεγάλη πίεση στο Βερολίνο. Το μέτωπο Ιταλίας - Ισπανίας εμφανίστηκε συμπαγές, με κεντρικό μότο τη σύγκρουση ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρομπέι και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο.


Van Rompuy: Η οικονομική και νομισματική ένωση ενισχύεται

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy.

Ο Rompuy ειχε δώσει στη δημοσιότητα την Τρίτη μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι' αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε ο Βαν Ρομπέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ένα από τα κύρια μέτρα που προτείνονται, έγκειται στην εγκαθίδρυση μιας κεντρικής επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.

Ο Rompuy, ο οποίος επεξεργάστηκε την αναφορά που παρουσιάσθηκε χθες σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barroso, αυτόν του Eurogroup Z.C. Juncker και αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, ανακοίνωσε πως η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει μέσα στους προσεχείς μήνες.

«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ο Rompuy.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.που αναφέρθηκαν «παραμένουν αρκετά περιορισμένα». Εξάλλου, υπογραμμίζει, «θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα», πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.

bankingnews.gr




null

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου