Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σλαβοβαρδάριοι: Μας ενοχλούν τα αυτοκόλλητα


Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΒαρντάρσκας, επέδωσε, το απόγευμα, διάβημα διαμαρτυρίας στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για το θέμα με την επικόλληση αυτοκόλλητου από τις ελληνικές συνοριακές αρχές σε αυτοκίνητα από την ΠΓΔΒ που εισέρχονται στην Ελλάδα και τα οποία φέρουν την ένδειξη "ΜΚ".

Tο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΒ, στο διάβημα αυτό, ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές συνοριακές αρχές...
 καλύπτουν με αυτοκόλλητο τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων στις οποίες αναγράφεται η ένδειξη "ΜΚ". Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΒ στο διάβημα του αυτό ζητά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να σταματήσουν "την παράνομη αυτή πρακτική".

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΒ οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων από την ΠΓΔΒ είναι σύμφωνες με τα σχετικά κριτήρια της ΕΕ και η ενέργεια των ελληνικών αρχών να καλύπτουν τις πινακίδες αυτές έρχεται σε αντίθεση με το Μνημόνιο εφαρμογής "Πρακτικών Μέτρων" της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Νωρίτερα σήμερα, το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αλλά και η πρέσβης κ. Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων, επεσήμαναν και διευκρίνισαν ότι το αυτοκόλλητο αυτό, στο οποίο αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά "Αναγνωρίζεται ως ΠΓΔΒ", τοποθετείται από τις ελληνικές συνοριακές αρχές σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι οχημάτων από την ΠΓΔΒ τα οποία φέρουν την ένδειξη "ΜΚ".

H ενέργεια αυτή των ελληνικών συνοριακών αρχών είναι σύμφωνη με το Μνημόνιο εφαρμογής "Πρακτικών Μέτρων" της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και η κ. Παπαδοπούλου, σημείωσαν ότι το αυτοκόλλητο δεν επικολλείται επί των νέων πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων της ΠΓΔΒ, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σχετικές πληροφορίες που διακίνησε μέρος των ΜΜΕ των Σκοπίων, οι οποίες βασίστηκαν σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Στο Μνημόνιο εφαρμογής "Πρακτικών Μέτρων" της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13-10-1995) το οποίο υπέγραψαν η Ελλάδα και η ΠΓΔΒ αναφέρεται ότι "κατά την είσοδο στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκινήτων με την ένδειξη ΜΚ, οι αρχές του Πρώτου Μέρους (σ.σ. η ελληνική πλευρά) θα τοποθετούν, σε ελεύθερο χώρο, στο πίσω τζάμι των οχημάτων αυτών αυτοκόλλητη ταινία, μεγέθους όχι μεγαλύτερη από την διακριτική ένδειξη που χρησιμοποιείται στις διεθνείς μεταφορές, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τις επιφυλάξεις τους. Το αυτοκόλλητο θα παραμένει στα οχήματα κατά την διάρκεια κυκλοφορία τους στο έδαφος του Πρώτου Μέρους. Οχήματα χωρίς αυτοκόλλητο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο έδαφος του Πρώτου Μέρους".



Γκρούεφσκι: «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική γενοκτονία εναντίον μας»

«Η Ελλάδα ασκεί πολιτική γενοκτονία εναντίον μας. Αυτό που κάνει η Ελλάδα αφορά τη μοίρα των ανθρώπων, παρεμποδίζει την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και όλα τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔB Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής συνέντευξής του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλ 5».

Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι, «έχοντας υπόψη το παρελθόν του κ. Σαμαρά και τις απόψεις του για το θέμα αυτό, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά».

Ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς, το 1991, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, από κοινού με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «δημιούργησε το πρόβλημα της ονομασίας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ευθύνες που έχει κάποιος ως πρωθυπουργός μίας χώρας είναι διαφορετικές από απόψεις και θέσεις που εξέφραζε από άλλη θέση και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της ΠΓΔB θα περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να διαπιστώσει ποια θα είναι η οριστική θέση του κ. Σαμαρά κι «εάν υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας».

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανή η επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στο εσωτερικό της ΠΓΔB για τον καθορισμό των «κόκκινων γραμμών» της χώρας, καθώς, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έχει συνεπή στάση επί του ζητήματος της ονομασίας και μεταβάλει συνεχώς τη θέση της για το θέμα αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου