Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αμήν ~ Το ΙΚΑ θα εισπράξει με τόκο όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν σε μη δικαιούχους


Μαζί τα φάγανε λέμε... Διαβάστε παρακάτω για τη σύλληψη 76χρονου που τσέπωσε 130.000 ευρώ από το ΙΚΑ. Τα λεφτά ΜΑΣ δηλαδή.

Εντόκως προς 5%, θα αναζητήσει στο εξής το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) κάθε παροχή (σύνταξη επίδομα κλπ) που καταβλήθηκε αχρεωστήτως, δηλαδή, χωρίς να τη δικαιούται ο ασφαλισμένος.

Το ΙΚΑ θα «ζητήσει πίσω τα χρήματά του», και μάλιστα ανεξάρτητα με το αν διαπιστώνεται ή όχι δόλος από την πλευρά του ασφαλισμένου.


Το έγγραφο που απέστειλε προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Χαρίκλεια Δοντάκη, επικαλείται νεότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας «η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλόπιστης ή μη είσπραξης, αλλά αρκείται μόνο στο γεγονός της αχρεώστητης καταβολής προκειμένου να επιβάλει έντοκη αναζήτηση».

Μέχρι τώρα, η Διοίκηση του ΙΚΑ βασισμένη, σε παλαιότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, αναζητούσε σε βάθος δεκαετίας, μετά την παρέλευση της οποίας παραγράφονται οι απαιτήσεις, παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μόνο στις περιπτώσεις που μπορούσε να αποδειχτεί δόλος.

Σύμφωνα με «το μέγεθος της οικονομικής ζημίας του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υποχρεώνουν τη Διοίκηση να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει πλέον οριστικά τη θέση του Ιδρύματος στο ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο».

Έτσι στο εξής, η εκτίμηση, για το εάν η είσπραξη έγινε ή όχι καλόπιστα «θα καθορίζει μόνο την έκταση της παραγραφής και τον χρόνο έναρξης επιβολής του τόκου και όχι το ζήτημα της αναζήτησης».

Η διαφορά είναι ότι όταν δεν διαπιστώνεται δόλος τα ποσά καταβάλλονται από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση της οφειλής (με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού), ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από τον χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα του συμψηφισμού των παροχών που δόθηκαν παράνομα με ενδεχόμενες οφειλές των ασφαλισμένων.


Σύλληψη 76χρονου ημεδαπού ο οποίος τα τελευταία έντεκα χρόνια αποσπούσε παράνομα από το Ι.Κ.Α ποσά ως σύνταξη της θανούσας συζύγου του

Το συνολικό ύψος της ζημιάς για το Ι.Κ.Α. ξεπερνά τις 130.000 ευρώ

Συνελήφθη σήμερα (22-06-2012) το μεσημέρι σε προάστιο της Αττικής, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 76χρονος, ο οποίος τα τελευταία έντεκα χρόνια αποσπούσε παράνομα τη σύνταξη της θανούσης συζύγου του από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, ο 76χρονος λάμβανε την κύρια και επικουρική σύνταξη της θανούσης, από το 1994, συζύγου του, χωρίς να την δικαιούται αφού είχε τελέσει το 2001 νεότερο γάμο, τον οποίο δεν είχε δηλώσει, ως όφειλε.

Το ύψος της συνολικής ζημιάς που προκλήθηκε στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την παράνομη καταβολή της σύνταξης, από το 2001 έως σήμερα, ανέρχεται στις 130.903,42 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

*Σιγά να μην του πάρουνε έστω κι ένα ευρώ πίσω. Εκτός εάν κατασχέσουν τυχόν ακίνητο...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου