Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Άργησες την φορολογική δήλωση; ~ Τσίμπα ένα προστιματάκι...


Περισσότερο "χρεωμένοι" θα βγουν όσοι καθυστερούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αποστείλει άμεσα ακόμα και ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους ξεχάσουν ή αμελήσουν να καταθέσουν το έντυπο Ε1 μέχρι και τις 16 Ιουλίου, όπου λήγει η σχετική προθεσμία.

Όσοι ανέβαλλαν την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, μη έχοντας να πληρώσουν ή περιμένοντας ίσως και πως μπορεί κάτι να αλλάξει και να μην πληρώσουν καν φόρους,...
 θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, αφού αν το …παρακάνουν, οι επιστολές που θα λάβουν θα τους καλούν να πληρώσουν και πρόστιμο που θα προσαυξάνεται μήνα με το μήνα.

Μετά την προεκλογική χαλάρωση, στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για τους χαμηλούς ρυθμούς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δρομολογούν διασταυρώσεις για τις 20 Ιουλίου για όσους "ξεχασιάρηδες" εντοπίσει ύστερα από έλεγχο να μην έχουν ακόμα αποστείλει δήλωση. Καθώς η διορία υποβολής τους λήγει στις 16 Ιουνίου, μέχρι την Παρασκευή 20/6 θα πρέπει να έχουν φτάσει και οι τελευταίες δηλώσεις μέσω των ταχυδρομείων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί ποια ΑΦΜ υποβάλουν, έντυπα ή ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωσης με στόχο να εντοπίσει, όσους αγνοήσουν το κάλεσμα της εφορίας. Όσοι πιαστούν τότε να μην έχουν στείλει τις δηλώσεις τους εγκαίρως, το υπουργείο θα τους υποχρεώνει να υποβάλουν εκπρόθεσμα με πρόστιμο την φορολογική του δήλωσης.

Για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης 1% ή τουλάχιστον 117 ευρώ πρόστιμο αν δεν προκύπτει καν φόρος –που μπορεί όμως να μειωθεί αν το ζητήσει ο φορολογούμενος σε 40 ευρώ τελικά.

Επιπλέον όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική τους δήλωση, η εφορία δεν θα τους αναγνωρίσει και τις δαπάνες αποδείξεων που υποχρεούνται να δηλώσουν, πληρώνοντας και άλλο πρόστιμο ίσο με 10% του ποσού αποδείξεων που τους αναλογεί βάσει εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.180.000 φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 5,5 εκατομμύρια που αναμένονται, εκ των οποίων οι 195.000 έχουν υποβληθεί έντυπα στις εφορίες και οι 985.000 ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet.

 
news247.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

thelo na kano forologiki dilosi tora logo amelias ti tha antimetopiso

Ανώνυμος είπε...

kai poso peripou einai .eimai anergi ena misi xrono

Ανώνυμος είπε...

perimeno apantisi

Κρασοπατήρ είπε...

Εάν έχετε μηδενικό εισόδημα, θα φορολογηθείτε με τυχόν τεκμήρια που ξεκινούνε από 3.000 ευρώ για ελεύθερο, αν υπάρχει IX υπολογίστε ακόμη 2500~3500.

Για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πρέπει να δηλώνετε 250 ευρώ σε αποδείξεις. Αν δεν τις δηλώσετε τότε μπαίνει ποινή 10% που σημαίνει 25 ευρώ.

Δηλαδή για 3.000 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα, θα δηλώσετε 750 ευρώ σε αποδείξεις.

Επειδή εκπρόθεσμα ΔΕΝ δέχονται τις αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσετε, θα πρότεινα όσον το γρηγορότερο να πάτε από την εφορία της περιοχή σας και να ζητήσετε από τον έφορα να τη δεχθεί χειρόγραφα και να λάβει τις αποδείξεις αγορά προϊόντων και μην σας επιβληθεί πρόστιμο λόγω της ανεργίας κλπ.


Αν δεν τις δεχθεί τελικά και το τεκμαρτό σας εισόδημα είναι 3.000, θα σας βγει 75 ευρώ η εκκαθάριση.

tarzanaki είπε...

efxaristo para poli file mou

tarzanaki είπε...

i kori mou eklise ta 20 to dekevri tou 10 tora prepi na kani moni tis dilosi ,diavazi gia panelinies

Unknown είπε...

geia sas...thelw na kanw persini forologikh dilosh pou dn exw kani....ilektronika dn mporo na kanw epidh to sistima einai klisto.to kanw st eforia? ti xartia theli? kai poso kairo tha m pari na t ftiakso?

Κρασοπατήρ είπε...

Από τη στιγμή που δεν έχετε κάνει καθόλου, θα πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ. Απευθυνθείτε στον έφορα, αυτήν την περίοδο (δεν έχουν πολύ δουλειά). Σίγουρα θα υποβάλλετε εκεί κάποιο έντυπο (Ε1, Ε2 κλπ,), καλό θα είναι να έχετε μαζί τα συνήθη δικαιολογητικά: βεβαιώσεις αποδοχών, καταβολές τόκων από τράπεζες, τυχόν δάνεια και καμιά σακούλα αποδείξεις για μείωση φόρων. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ προστατευόμενων μελών, τυχόν βεβαίωση ΟΑΕΔ γι κάλυψη τεκμηρίων...

Δημοσίευση σχολίου