Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επικίνδυνη και καλά οργανωμένη συμμορία +Βίντεο


Ως επικίνδυνη και καλά οργανωμένη χαρακτηρίζεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η αποκαλούμενη ως «συμμορία των ληστών με τα Καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με τη σύλληψη 19 μελών της, εκ των οποίων 13  Έλληνες, πέντε ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής  Ένωσης και ένας Σέρβος, ο οποίος κατηγορείται ότι προμήθευε με όπλα τη σπείρα. Ενέχονται σε σωρεία ληστειών σε τράπεζες και κατοικίες, ανατινάξεις με εκρηκτικά μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης τραπεζών και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Στη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 100 και πλέον αστυνομικοί,...
 συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες σε Καβάλα και Αθήνα 19 μέλη της συμμορίας, οι οποίοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρία φερόμενα ως «ηγετικά στελέχη» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. κι ένας δικηγόρος. Οι 18 από τις 19 συλλήψεις έγιναν από περιοχές της Καβάλας, ενώ ο ειδικός φρουρός συνελήφθη στην Αθήνα.

Όπως έγινε γνωστό, η δράση της πολυμελούς οργάνωσης ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011, ενώ μετράει στο «ενεργητικό» της αρκετά «χτυπήματα» σε υποκαταστήματα τραπεζών διαφόρων περιοχών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και της Θράκης. Ανάμεσα σ' αυτά είναι οι δύο ένοπλες ληστείες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας. Το χαρακτηριστικό στοιχείο και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι οι δράστες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών χωρίς να απειληθούν επί της ουσίας με ενδεχόμενη σύλληψη. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σπείρα σχεδίαζε λίγες ώρες πριν την εξάρθρωσή της νέο «χτύπημα», το οποίο τελικά απετράπη.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν θέσει τους τελευταίους μήνες υπό στενή παρακολούθηση τα μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα, ζητήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το οπλοστάσιο που κατασχέθηκε στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών (Καβάλα, Ζυγός Ηρακλείτσα, Πέραμος), καθώς, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, πιστόλια, εκρηκτικές ύλες, σφαίρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και διάφορα χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και εκτιμάται ότι είναι μέρος της «λείας» από τις διαπραχθείσες ληστείες.

Ο δικηγόρος που συνελήφθη είναι γνωστός στην κοινωνία της Καβάλας, κι όπως έγινε γνωστό, φέρεται ότι έναντι 500 ευρώ κατ' άτομο παρείχε συμβουλές σε καθέναν από τους δράστες για το πώς να αποφύγουν τη σύλληψή τους αλλά και πώς να καταστρέφουν τα σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας για την απαγγελία των σε βάρος τους κατηγοριών.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε πέντε ένοπλες ληστείες τραπεζών, εκρήξεις Α.Τ.Μ. και επιθέσεις κατά αστυνομικών

Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν είκοσι τρία (23) μέλη της, μεταξύ των οποίων τρία ηγετικά στελέχη, ένας δικηγόρος και ένας ειδικός φρουρός

Εξαρθρώθηκε έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται σε πέντε (5) περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, με χρήση βαρέου οπλισμού στις περιοχές της Καβάλας, Σερρών, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα από 03-04-2012 έως 18-06-2012.

Επίσης, προέβησαν σε δέκα (10) διαρρήξεις Α.Τ.Μ. στις περιοχές της Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Σίνδου και Έβρου, εννέα (9) εκ των οποίων με χρήση εκρηκτικών υλών, κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2011 έως 03-06-2012.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, είκοσι τρία (23) άτομα, ηλικίας 24 έως 50 ετών.

Σε βάρος των ανωτέρω, σχηματίζεται δικογραφία με τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής οργάνωσης», «Απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση», «Ληστείας κατά συναυτουργία», παράβασης των Νόμων «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών» και «Κλοπής».

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε:

Διαπιστώθηκε ότι η συγκρότηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2011, με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών με τη χρήση βαρέου οπλισμού που κατείχαν και διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με χρήση εκρηκτικών υλών.

Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση και διευκρινίστηκαν οι ρόλοι (αρχηγοί, εκτελεστικά μέλη, προμηθευτές οπλισμού, τσιλιαδόροι, προπομποί) και ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi).

Επιπρόσθετα, οι ανωτέρω, σε δύο (2) περιπτώσεις πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από διάφορες περιοχές.

Επίσης, μέλος της οργάνωσης προέβη σε τέσσερις ληστείες τραπεζών και δύο πρατηρίων υγρών καυσίμων το χρονικό διάστημα από 16-07-2011 έως 23-08-2011, στις περιοχές της Ελευθερούπολης, Δράμας, Μαυροθάλασσας και Αλιστράτης Σερρών.

Ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εμπλέκονται και σε υποθέσεις σχετικά με λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και πλαστών χαρτονομισμάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται κι ένας Ειδικός Φρουρός, που παρείχε στην οργάνωση μέρος του απαιτούμενου εξοπλισμού για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



Έξι (6) πιστόλια
Έξι (6) κυνηγετικές καραμπίνες
Τέσσερα (4) KALASHNIKOV
Ένα (1) αυτόματο υποπολυβόλο
Ένα (1) αεροβόλο
Ένα (1) πιστόλι κρότου
Πλήθος φυσιγγίων
Τρεις (3) ράβδοι
Πέντε (5) ασύρματοι
Χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 266.000 ευρώ και 3.000 δολάρια
Τρία (3) αλεξίσφαιρα γιλέκα
Εννέα (9) μαχαίρια
Δέκα (10) κροτίδες
Τέσσερες (4) κουκούλες full face
Ένα (1) σπρέι αεριού
Ένα (1) σιγαστήρα
Μια (1) εκπαιδευτική χειροβομβίδα
Έξι (6) πυροκροτητές
Ένας (1) εκκενωτής ηλεκτρικού ρεύματος
Δυο (2) καπέλα τύπου τζόκεϊ Ελληνικής Αστυνομίας
Μια (1) μπλούζα Ελληνικής Αστυνομίας
Ναρκωτικές ουσίες (κάνναβης και χάπια)
Ένα (1) καπνογόνο
Ένα (1) πλαστικό δοχείο περιέχον (711) γραμμάρια εκρηκτικής ύλης
4,5 μέτρα βραδύκαυστου παραγωγού σχοινιού
4,82 μέτρα ακαριαίας θρυαλλίδας
Επίσης, αναζητούνται επιπλέον επτά (7) άτομα για διάφορα αδικήματα (παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, όπλα, ναρκωτικά).

Συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τυχόν εμπλοκή των ατόμων και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.

 


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου