Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ωχ! Μετά το πλωτό δέντρο "Μπουταρικός", έρχεται το...


Το δικό της «άγαλμα της Ελευθερίας» οραματίζεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, που προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, ώστε η πόλη να έχει ένα σύγχρονο τοπόσημο, το οποίο θα την καταστήσει αναγνωρίσιμη στην παγκόσμια κοινότητα.

Τις διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει ήδη αρχίσει...
 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα έχει σειρά επαφών για το θέμα αυτό τόσο με το Τεχνικό Επιμελητήριο όσο και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη η Θεσσαλονίκη είναι αναγκαίο να αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο, το οποίο θα της προσδώσει μία ξεχωριστή ταυτότητα, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της πόλης και θα την καταστήσει ελκυστικό προορισμό.

ΠΛΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Το σύγχρονο σύμβολο της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να είναι μία πλωτή κατασκευή, η οποία θα βρίσκεται καταμεσής του Θερμαϊκού, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το μέτωπο της παραλίας. Η κατασκευή αυτή, η οποία πρέπει να σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει εμβληματικό χαρακτήρα, είναι πιθανό να βρίσκεται στο ύψος είτε του νέου δημαρχιακού μεγάρου είτε του παλιού δημοτικού αναψυκτηρίου «Θεσσαλονίκη Παλάς», το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει αποφασιστεί να αλλάξει χρήση και να σταματήσει να λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Η εμβληματική πλωτή κατασκευή θα συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός διαδρόμου, για τη δημιουργία του οποίου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «ζαρζανέτια» ή «πετροκάλαθα». Πρόκειται για τις ίδιες οικολογικές κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν και για τη διαμόρφωση της τεχνητής πλαγιάς πλησίον του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας.

Αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που προτείνεται να διαμορφωθεί στο Θερμαϊκό κόλπο, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς αλλά και στους επισκέπτες της πόλης να απολαμβάνουν τη θέα από την πλευρά της θάλασσας. Τόσο επάνω στην πλωτή κατασκευή όσο και στην απόληξή της στη στεριά προτείνεται να διαμορφωθούν μικρά περίπτερα πολιτισμού και καφέ.

Οι συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αλλάξει τοπόσημο άρχισαν με την ευκαιρία της αναθεώρησης του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης, ενώ ο διαγωνισμός, τον οποίο προωθεί ο κεντρικός δήμος, αναμένεται να προκηρυχθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Της Βαρβάρας Ζούκα ~ Μακεδονία



1 σχόλια:

st είπε...

Καλά, μιλάμε για ΤΟ ¨Εργο!!!! Θα αναμορφώσει την πόλη, οι τουρίστες θα συρρέουν να δούν την πλωτή κατασκευή, θα χ@στούμε στο ταλαρο βρε αδερφέ!!!! Ο,τι κατεβάσει η κούτρα του καθένα εμείς πρέπει να την αποδεχόμαστε?

Δημοσίευση σχολίου