Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Σήμα για μείωση φόρων υπό το βλέμμα της τρόικας


Ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να συνδυάσει το πακέτο φορολογικών μέτρων που έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και πολλούς μήνες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο, με το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων για την υιοθέτηση ρυθμίσεων, οι οποίες θα περιορίσουν τα φορολογικά βάρη και την εφαρμογή εργαλείων που θεωρούνται απαραίτητα για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της ύφεσης.

Το οικονομικό επιτελείο κατά τις πρώτες συναντήσεις του με την τρόικα, θα επιχειρήσει να...
 προωθήσει ένα νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής που θα δίνει «φορο-ανάσες» στην αγορά και τα νοικοκυριά με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία και θα αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.


Στάση πληρωμών από οφειλέτες

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων που έγιναν την τελευταία διετία του Μνημονίου όχι μόνο δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά έπληξαν τα νοικοκυριά τα οποία έχουν εδώ και πολύ καιρό ξεπεράσει τα όρια αντοχής. Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και κηρύσσουν «στάση πληρωμής» προς την εφορία. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι, σύντομα, οι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την εφορία και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων. Ήδη οι οφειλέτες του Δημοσίου υπερβαίνουν το 1.000.000 και οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 45 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη του 2009 έως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα περίπου είναι και τα νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, είναι η απτή απόδειξη αυτού που ακούγεται πλέον κατά κόρον: ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και διογκώνεται η φοροδιαφυγή.


Το τελικό λόγο θα έχει η τρόικα

«Με γενική επιδίωξη όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και όχι άλλοι φόροι» όπως σημειώνεται στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου φορολογικού συστήματος το οποίο υπόσχεται να είναι σταθερό για τα επόμενα 10 χρόνια, θα διαπραγματευτεί με την τρόικα τις ακόλουθες παρεμβάσεις:


1. Άμεση μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα, οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) και θα βοηθήσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό. Τα επόμενα βήματα θα είναι η σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο).

Επίσης τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει στη μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές. Οι μειώσεις αυτές, όταν ολοκληρωθούν, θα έχουν συνέπεια την αποκλιμάκωση των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες και την αύξηση των εσόδων, αφού στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει θετικά στη ψυχολογία των καταναλωτών και θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.


2. Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις, στο 15% από 20% που είναι σήμερα.


3. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ για τη μεθεπόμενη χρονιά, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων.


4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% που είναι σήμερα (για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) στο 32%.


5. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από ένα νέο προοδευτικό φόρο. Το σχέδιο που έχουν ήδη επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2013, του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Στη θέση τους θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα επιβαρύνει και τα αγροτεμάχια, όχι όμως τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


6. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπεράσουν το 25% του εισοδήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του έτους 2009, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, καθώς και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων του οικονομικού έτους 2012 (ο οποίος είναι αυξημένος λόγω των περικοπών στα αφορολόγητα και τις εκπτώσεις φόρων) θα επιδιωχθεί να ρυθμιστούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι συνολικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν φέτος από τους φόρους αυτούς να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Τα πέραν του ορίου αυτού ποσά επιβαρύνσεων θα επιδιωχθεί να μεταφερθούν στα επόμενα δύο χρόνια.


7. Σταδιακή ανάκληση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1%-4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος, μέτρο που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος.


8. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 μονάδες, δηλαδή περίπου κατά 10% του συνολικού ύψους.


9. Κατάρτιση περιουσιολογίου και εφαρμογή καθολικού ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες είτε αποταμιεύονται.

10. Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία την μη απόρριψη των βιβλίων, τα ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης».

Οι αλλαγές στους φόρους

-Τo φορολογικό πακέτο που θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα

-Νέο σταθερό φορολογικό σύστημα για τα επόμενα 10 χρόνια.

-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ το 2013.

-Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

-Θέσπιση Περιουσιολογίου και καθολικό «πόθεν έσχες».

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος ώστε να μην ξεπεράσουν το 25% (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

-Σταδιακή μείωση του υψηλού ΦΠΑ 23% στο 19%, του μεσαίου 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%.

-Μείωση συντελεστή φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις.

-Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από 45% στο 32%.

-Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων.

-Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.


Της Μαρίας Βουργάνα ~ Ημερησία





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου