Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στα όρια του ηλιακού συστήματος το Voyager 1 +Βίντεο


Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Voyager 1, που εκτοξεύθηκε το 1977, πρόκειται να εγκαταλείψει σύντομα τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, ανακοίνωσε η ΝΑSA χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δηλώσει σαφώς πότε το μικρό διαστημικό σκάφος θα διασχίσει την μεθόριο αυτή και θα γίνει το πρώτο αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής που θα ταξιδεύσει στο διαστρικό διάστημα.

«Οι νόμοι της φυσικής συμβάλλουν ώστε μία ημέρα ο Voyager 1 θα γίνει το πρώτο αντικείμενο που κατασκευάσθηκε από ανθρώπινο χέρι να εισέλθει στο διαστρικό διάστημα, αλλά...
 δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς», εξηγεί ο Εντ Στόουν, επιστημονικός υπεύθυνος του Voyager στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα.

«Τα τελευταία δεδομένα που διαθέτουμε υποδεικνύουν πως το Voyager 1 βρίσκεται αναμφίβολα σε μία νέα περιοχή του ηλιακού συστήματος όπου το περιβάλλον μεταβάλλεται ταχύτατα», προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Προώθησης (JPL) της NASA, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή.

Το διαστημόπλοιο συναντά στην πορεία του όλο και περισσότερα σωματίδια με φορτία με ενέργεια πολύ μεγαλύτερης έντασης, τα οποία προέρχονται από σημεία επέκεινα του ηλιακού μας συστήματος, δείγμα του ότι πλησιάζει προς τα απώτατα όριά του.

«Είναι πραγματικά απίστευτο, πλησιάζουμε στη μεθόριο του ηλιακού μας συστήματος», τονίζει έμπλεος χαράς ο επιστήμονας.

Ο Voyager βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17,8 εκατ. χλμ από τη Γη. Τα σήματα που αποστέλλει απαιτούν 16 ώρες και 38 λεπτά για να φθάσουν στις τεράστιες κεραίες λήψης του δικτύου επικοινωνίας με το απώτερο διάστημα της NASA.
«Από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2012 υπήρξε μία σταδιακή αύξηση περίπου 25% των γαλαξιακών ακτινοβολιών που συναντούσε το διαστημόπλοιο», τονίζει ο Εν Στόουν.

«Πιο πρόσφατα παρατηρήσαμε μία ταχύτερη επιτάχυνση ενός τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και από τις 7 Μαΐου οι κοσμικές ακτινοβολίες αυξάνονται κατά 5% εβδομαδιαίως», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί ένα επιπλέον τεκμήριο πως το διαστημικό σκάφος προσεγγίζει τα όρια του ηλιακού συστήματος.

«Όταν οι δύο Voyager είχαν εκτοξευθεί (με διάλειμμα ενός μηνός) το 1977, η διαστημική εποχή δεν αριθμούσε παρά μόλις 20 χρόνια», τονίζει ο Στόουν. Τα δύο διαστημόπλοια βρίσκονται σε καλή κατάσταση και το Voyager 2 σήμερα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 14,7 εκατ. χλμ από τον Ήλιο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου