Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Γιατί οργίστηκαν οι συγγενείς του ισλαμιστή δολοφόνου;



Μήπως για το ότι ο παρανοϊκός Μεράχ ήταν αμετανόητος, φανατικός και δεν δίστασε να κινηματογραφήσει τις δολοφονίες του; -Όχι βέβαια...

Το αντίθετο μάλιστα, ζητάνε και τα ρέστα από τις γαλλικές αρχές:


Οργή έχει προκαλέσει η χθεσινή μετάδοση από γαλλικό σταθμό, του διαλόγου μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και του μακελάρη της Τουλούζης, Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος δολοφόνησε εν ψυχρώ 7 ανθρώπους τον περασμένο Μάρτιο στη νότια Γαλλία.


Ο διάλογος καταγράφηκε κατά την διάρκεια της «πολιορκίας» στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που κατέληξε στον θάνατο του Μεράχ. Ο τελευταίος είχε δολοφονήσει 3 στρατιώτες, 3 παιδιά και έναν πατέρα εβραϊκής καταγωγής κατά την διάρκεια διαφορετικών επιθέσεων τον περασμένο Μάρτιο προτού πέσει νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, σε διαμέρισμα στην Τουλούζη.

Στα ηχητικά αποσπάσματα που μεταδόθηκαν, ο ισλαμιστής κάνει αναφορές στις επαφές του με την Αλ-Κάιντα, ενώ ακούγεται να λέει: «Μου πρότειναν επιθέσεις στην Αμερική, στον Καναδά (…) να φτιάξω βόμβες. Δεν θέλησα (…) Τα προϊόντα για να φτιάξεις τις βόμβες, τα παρακολουθούν αρκετά στην Γαλλία (…) ρίσκαρα να συλληφθώ προτού καν προλάβω να κάνω κάτι…Δεν είμαι επαγγελματίας, έλαβα μια μικρή εκπαίδευση…Υπάρχει μια οργάνωση πίσω από όλο αυτό» λέει ο Μεράχ, διαβεβαιώνοντας ότι στην Γαλλία έδρασε μόνος του.

«Εγώ τον θάνατο, τον αγαπώ όπως εσείς αγαπάτε την ζωή» τονίζει μεταξύ άλλων ο μακελάρης, χρησιμοποιώντας μια φράση που όπως αναφέρει η Figaro, θεωρείται κοινή στην κουλτούρα των τζιχαντιστών και χρησιμοποιείται ευρέως από εκείνους που θέλουν να επιδείξουν την έλλειψη φόβου για τον θάνατο, σε αντίθεση με τους δυτικούς τους οποίους θεωρούν προσκολλημένους στην ζωή και τις υλικές ανέσεις. Για έναν τζιχαντιστή, ο θάνατος ισούται με λύτρωση.

Ωστόσο όπως επισημαίνει και ο ειδικός στα ισλαμικά κινήματα, Ντομινίκ Τομάς, ο Μεράχ θα μπορούσε να έχει διαβάσει αυτή την φράση σε οποιοδήποτε φόρουμ και δεν αποδεικνύεται ότι είχε λάβει συγκεκριμένη εκπαίδευση, ούτε ότι μετέβη στο Πακιστάν όπως διαβεβαιώνει.


Οργή των συγγενών

Η δημοσιοποίηση του διαλόγου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι σοκαρισμένοι δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να απαγορευθεί οποιαδήποτε μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών των συνομιλιών, όπως σημείωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι δικηγόροι τους.

«Τα θύματα σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων από την τηλεόραση. Με αυτό τον ρυθμό θα μεταδοθούν και τα βίντεο των δολοφονιών και τότε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο δικηγόρος Σαμία Μακτούφ.

Ο Μεραχ είχε βιντεοσκοπήσει τις δολοφονίες με μια μικρή, φορητή κάμερα και τα βίντεο βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Η γαλλική δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για την παραβίαση του απορρήτου της προανάκρισης, ενώ η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας έχει ξεκινήσει διοικητική και ποινική έρευνα για την μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, καταδίκασε την απόφαση του TF1 να μεταδώσει τα ηχητικά αποσπάσματα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για έλλειψη σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η μετάδοση έγινε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης των δολοφονιών.

Στελέχη του καναλιού πάντως υποστήριξαν ότι τα επίμαχα αποσπάσματα περιέχουν «πολύ σημαντικές πληροφορίες» υπογραμμίζοντας ότι το καθήκον των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουν, προσθέτοντας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα ΜΜΕ μετέδωσαν την φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν και κανείς δεν το κατέκρινε.



Νιγηρία: Πάνω από 100 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών

Πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας ομοσπονδιακός γερουσιαστής και ένας τοπικός βουλευτής, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ένοπλοι αυτό το σαββατοκύριακο στην πολιτεία Πλατό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, ο Παμ Αγιούμπα.

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, σε επιθέσεις που οι αρχές απέδωσαν σε ισλαμιστές της φυλής των Φουλάνι και έγιναν εναντίον κατοίκων πολλών χωριών, ενώ άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επεισόδια βίας σε κηδείες θυμάτων από τις επιθέσεις της προηγουμένης, δήλωσε ο Αγιούμπα.



Ανθρωποκυνηγητό για την εκτέλεση γυναίκας στο Αφγανιστάν

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολήσει οι αφγανικές αρχές για να βρουν τους ενόχους -Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν- για την εκτέλεση μιας γυναίκας ύποπτης για μοιχεία, το συγκλονιστικό βίντεο της οποίας προκάλεσε σοκ στη Δύση.

«Στείλαμε την αστυνομία στην περιοχή. Αναζητούν τους υπεύθυνους (για την εκτέλεση) Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μπασίρ Σαλάνγκι, ο κυβερνήτης της Παρουάν, της επαρχίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την Καμπούλ και όπου σκοτώθηκε η νεαρή γυναίκα.

«Οι Ταλιμπάν αυτοί, ανάμεσα στους οποίους είναι ο φονιάς, διέφυγαν στα βουνά», αλλά «θα συνεχίσουμε να τους αναζητούμε μέχρι να τους συλλάβουμε», πρόσθεσε.

Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε από την πλευρά της «έτοιμη να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην αναζήτηση των δραστών αυτής της πράξης μίσους», δήλωσε ο διοικητής της, ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι «διέταξε» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας «να μην φεισθούν προσπαθειών» για να «συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους».

Οι εικόνες της εκτέλεσης με σφαίρες της 22χρονης Νατζίμπα, όπως την κατονόμασαν οι αρχές, έκαναν χθες Κυριακή το γύρο του κόσμου.

Βλέπει κανείς σ' αυτές τη γυναίκα να ακούει στωικά την καταδίκη της σε θάνατο και στη συνέχεια ένας άνδρας, ο οποίος εμφανίζεται ως ο σύζυγός της, να την πυροβολεί 13 φορές -- τις τέσσερις τελευταίες το άψυχο σώμα της.

Η κατηγορούμενη, κάθεται στις φτέρνες της, ακούγοντας την ετυμηγορία, χωρίς να κινείται ή να προσπαθεί να ξεφύγει.

«Αυτή η γυναίκα, κόρη του Σαρ Γκιουλ, αδελφή και σύζυγος του Μουσταφά Τζούμα Χαν, διέφυγε με τον Ζεμεράι. Δεν έχει εμφανιστεί στο χωριό για ένα περίπου μήνα», ακούγεται να λέει ο «δικαστής» ένας άνθρωπος με μεγάλη μαύρη γενειάδα, και μετά από μια παρένθεση όπου διαβάζει τους στίχους από το Κοράνι την καταδικάζει ως ένοχη για μοιχεία.

Ένα Καλάσνικοφ στη συνέχεια αναλαμβάνει να τελειώσει το έργο του «δικαστή».

Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι Ταλιμπάν ελέγχουν άμεσα την κοιλάδα στην οποία διαπράχθηκε ο φόνος, αφού προηγουμένως αναγνώστηκαν στίχοι του Κορανίου που καταδικάζουν τη μοιχεία, επισήμανε ο κυβερνήτης του Παρουάν.

Οι εικόνες δείχνουν ένοπλους, οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνεται ότι ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν, τη μεγαλύτερη της χώρας και εκείνη από την οποία αντλούν κυρίως μέλη οι Ταλιμπάν.

Πολλοί απ' αυτούς γιορτάζουν την εκτέλεση με φωνές "Ζήτω το Ισλάμ" και "Ζήτω οι μουτζαχεντίν".

Το κινηματογραφημένο αυτό έγκλημα προκάλεσε αντιδράσεις οργής στη Δύση. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε "σοκαρισμένος και αηδιασμένος".

«Δεν ήταν δικαιοσύνη, ήταν ένας φόνος, μια φρικαλεότητα απερίγραπτης βαναυσότητας», τόνισε ο στρατηγός Άλεν, ο οποίος καταδίκασε «τις συνεχείς βιαιότητες των Ταλιμπάν σε βάρος αθώων πολιτών, ιδιαίτερα γυναικών".




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου