Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ντασφιντάνια Μ.Κ.Ο.



Να πως ο Πούτιν θα «αξιολογεί» τις ξένες ΜΚΟ!

Εγκρίθηκε τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη ρωσική Δούμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει συλλήβδην ως «ξενους πράκτορες» τα μέλη των Μη Κυβερνητικων Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.


Το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», συζητήθηκε στη Δούμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παρά τις διαμαρτυρίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και νομικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα θεσει τις ξένες οργανώσεις υπό τον πλήρη έλεγχό του. Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Άνω Βουλή και εάν εγκριθεί και εκεί, τότε θα κληθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να το επικυρώσει με την προοπτική ο νόμος να τεθεί σε ισχύ μέχρι το φθινόπωρο.

Ο νόμος προβλέπει πως οι περίπου 230.000 ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα θα πρέπει να δημοσιεύουν τους οικονομικούς τους ισολογισμούς και διετείς αναφορές πάνω στις δραστηριότητές τους, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο αυτές κινούνται ή όχι εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.

Αν κάποια απ' αυτές διαπιστωθεί πως παραβαίνει τους κείμενους νόμους, τότε ο ιδρυτής ή επικεφαλής τους κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 7.200 ευρώ, ενώ η καταδίκη για δημοσίευση «λιβελογραφήματος» κατά Ρώσων αξιωματούχων (λέγε με Πούτιν...) θα επισύρει στον συντάκτη του ποινή μέχρι 120.000 ευρώ!

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ΜΚΟ που θα προωθούν δραστηριότητες φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσική ηγεσία, όχι μόνο δεν θα ενοχλούνται από το Κρεμλίνο, αλλά επίσης θα επιβραβεύονται! «Προβλέπονται κρατικές επιχορηγήσεις για όσες ΜΚΟ κριθούν χρήσιμες και θετικές για τη χώρα μας», έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποιος είναι αυτός που προσπαθεί να επηρεάσει τη γνώμη σας. Η χώρα μας πρέπει να έχει μια αντιπολίτευση, αλλά αν αυτή προστατεύει κάποια ξένα συμφέροντα, κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενήμερος επ' αυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube για λογαριασμό της Ρωσικής κυβέρνησης.
Η τροπολογία, που αναμένεται να τεθεί υπόψη της Δούμας την Παρασκευή, έρχεται λίγους μήνες αφού ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς ρωσικές ΜΚΟ αποτελούν «ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον».

«Οι δραστηριότητες αυτές πήραν μια τέτοια έκταση που καθίστανται πρόβλημα για τις σχέσεις μας. Ανησυχούμε πραγματικά για το γεγονός ότι από την πλευρά της Ουάσινγκτον χρηματοδοτούνται ορισμένες οργανώσεις και κινήματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ριάμπκοφ τον περασμένο Μάρτιο, όταν, σύμφωνα με ξένες ΜΚΟ, σημειώθηκε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα εκείνες τις ημέρες.


vima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου