Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ζουν ανάμεσά μας ~ Εγκληματίες πάσης φύσεως


Μέσα σε έναν κυκεώνα από έρευνες στα... γενεαλογικά δέντρα διεθνώς καταζητούμενων -ανάμεσα σε θείους, θείες και μακρινά ξαδέρφια-, ελέγχους σε σπίτια φίλων και γνωστών, «πληροφορίες» από την «πιάτσα» και άτομα, που αλλάζουν τις ταυτότητες σαν τα... πουκάμισα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντοπίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα, που κυριολεκτικά προσπαθούν να... εξαφανιστούν από προσώπου γης.


Φυγόποινοι, άτομα που καταζητούνται με ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, πολίτες με χρέη προς το Δημόσιο, δραπέτες φυλακών ακόμη και ανυπότακτοι «πέφτουν» στα δίχτυα των αντρών του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο ανήκει στην υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν συνολικά 658 άτομα, που κυκλοφορούσαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, άλλαζαν σπίτια ακόμη και χώρες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους για προσωπικούς λόγους.


Οι αναζητήσεις σε... νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Τμήμα Αναζητήσεων εντόπισε κατά τη διάρκεια του 2011 συνολικά 73 φυγόποινους, 23 άτομα που αναζητούνταν για χρέη προς το δημόσιο, έντεκα άτομα σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά ή διεθνή εντάλματα σύλληψης για διάφορα αδικήματα και δύο δραπέτες φυλακών. Επίσης, δηλώθηκαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία 138 εξαφανίσεις ατόμων, από τους οποίους τελικά εντοπίστηκαν οι 115, ενώ οι υπόλοιποι 23 αναζητούνται. «Δώδεκα άτομα, που είχαν εξαφανιστεί εντοπίστηκαν μετά το θάνατό τους. Δηλαδή είτε είχαν πεθάνει από παθολογικά αίτια και γι' αυτό δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους οπότε και δηλώθηκαν οι εξαφανίσεις τους, είτε επρόκειτο για ανθρωποκτονίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά αξιωματικός. Στο μεταξύ, το πρώτο εξάμηνο του 2012 εντοπίστηκαν από το ίδιο Τμήμα 25 φυγόποινοι, 54 άτομα, που αναζητούνταν για χρέη προς το Δημόσιο ή για μη καταβολή ΦΠΑ, τέσσερις σε βάρος των οποίων υπήρχαν ευρωπαϊκά ή διεθνή εντάλματα σύλληψης, ενώ δηλώθηκαν και 53 εξαφανίσεις ατόμων από τα οποία εντοπίστηκαν τα 42. Ακόμη, το τμήμα αναζητήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εντοπίσει και 275 ανυπότακτους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Εξετάζουν τα... γενεαλογικά δέντρα

Όπως εξηγούν αστυνομικοί, φυγόποινοι ή άτομα που αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς όχι μόνο αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις κατοικίας, αλλά σε ποσοστό 80% διαθέτουν πλαστά έγγραφα. «Ενας σημαντικός αριθμός αυτών που αναζητούνται με εντάλματα είναι Αλβανοί και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι συνήθως σοβαρές, όπως π.χ. ανθρωποκτονίες. Επίσης, έχουμε Βούλγαρους, καθώς και άτομα από άλλες χώρες των Βαλκανίων και περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ», εξηγεί στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Οπως τονίζει ο ίδιος, συχνά αναγκάζονται να ερευνούν ολόκληρο το γενεαλογικό δέντρο κακοποιών, προκειμένου να βρουν τόπους διαμονής ακόμη και μακρινών συγγενών τους, οι οποίοι μπορεί να τους προσφέρουν καταφύγιο. «Ψάχνουμε οποιονδήποτε μπορεί να έχει σχέση με κάποιο άτομο που καταζητείται, συγγενείς, φίλους, γνωστούς από παλιά, συνεργάτες. Αλλοι πάλι μένουν σε ξενοδοχεία ή νοικιάζουν σπίτια, τα οποία αλλάζουν συνεχώς για να μην αφήνουν ίχνη», δήλωσε αστυνομικός.

Παράλληλα, αξιωματικός επισημαίνει πως «πληγή» αποτελεί και το γεγονός της έλλειψης ελέγχων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με συνέπεια πολλά άτομα που αναζητούνται να βρίσκουν καταφύγιο στη γειτονική χώρα, μόλις αντιλαμβάνονται ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω τους στην Ελλάδα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία αποτελεί «πηγή» κατασκευής πλαστών εγγράφων, οπότε ανά πάσα στιγμή κάποιος που καταφεύγει στη γειτονική χώρα μπορεί να επιστρέψει αργότερα στην Ελλάδα με εντελώς νέα ταυτότητα! Επιπλέον, οι αστυνομικοί εξηγούν πως απαιτείται και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, όπως εφορίες ή οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι οποίοι μπορεί να διαθέτουν στοιχεία για άτομα, που θα διευκόλυναν σημαντικά τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.


Ευρωπαϊκό ένταλμα για... μέθη

Μία από τις σημαντικότερες συλλήψεις που έχει στο ενεργητικό του το συγκεκριμένο τμήμα είναι και ο εντοπισμός ενός 48χρονου Ρώσου, πέρυσι το καλοκαίρι σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος αλλοδαπός αναζητούνταν διεθνώς από τις αρχές του Περού για διακίνηση όπλων σε εγκληματικές οργανώσεις της Κολομβίας. Ωστόσο, εκτός από σκληρούς κακοποιούς, οι αστυνομικοί αναζητούν κάποιες φορές και άτομα που έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου που οδηγούσε μεθυσμένος στη Βουλγαρία, συνελήφθη, αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, καθώς είχε ήδη διαφύγει στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο άτομο καταδικάστηκε ερήμην και αργότερα βγήκε ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του, με συνέπεια να εντοπιστεί μετά από έρευνες και να συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη.


ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου