Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Δε γκέιμ ιζ όβερ ~ Τέλος το τσάμπα χρήμα



Είκοσι λεπτά ασχολήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Ήταν αρκετά για να ακούσουν τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να τους εξηγεί πού βρίσκεται το πρόγραμμα της χώρας μας και να τους διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να πιάσει τους απαιτούμενους στόχους.


Βεβαίως, οι υπουργοί επανέλαβαν στον κ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης της Ελλάδας με δόσεις, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και δεν οριστικοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Αυτό θα τραβήξει μέχρι το φθινόπωρο, και μέχρι τότε οι δανειστές μας θα βρουν τη φόρμουλα για να αποπληρώσουν τα ομόλογα των 3,2 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Θα καλύψουν δηλαδή τις δικές τους ανάγκες, αλλά δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουν την Αθήνα με ρευστό για να καλυφθούν εσωτερικές ανάγκες.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα μέχρι η τρόικα να καταθέσει στο eurogroup θετική έκθεση προόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του eurogroup Jean Claude Juncker, ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης τον Αύγουστο, απάντησε: «Τον μήνα Αύγουστο θα βρούμε μία λύση. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden δήλωσε: «Πρέπει να δούμε πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά που θέλουμε από την Ελλάδα. Νομίζω ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι μονόδρομος. Η χώρα πρέπει να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουμε ζητήσει».

Πάντως, στην προκαταρκτική έκθεση που κατέθεσαν οι αξιωματούχοι της τρόικας περιγράφεται ξεκάθαρα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί πλήρως και έτσι οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι έντονες και ιδιαίτερα πιεστικές για τη νέα κυβέρνηση, που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για απολύσεις στο δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού, παρά τις εξαγγελείες που έχει κάνει πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι υπουργοί οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε έκτακτο eurogroup στις 20 Ιουλίου (με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκεψη) και με ένα ακόμα, επίσης έκτακτο, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.






Παρατείνεται η προεδρία Juncker

Εν μέσω έντονων γαλλογερμανικών διαφωνιών ως προς την επιλογή του νέου προέδρου του eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να παραταθεί η προεδρία του Jean Claude Juncker για μία ακόμη θητεία δυόμισι ετών. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει νωρίτερα από τη θέση αυτή.

Επίσης, η κενή θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καλυφθεί από τον Yves Mersch, κεντρικό τραπεζίτη του Λουξεμβούργου και ένα από τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής. Τέλος, ο Γερμανός Klaus Regling θα ηγηθεί του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.


Αγγελική Παπαμιλτιάδου ~ euro2day.gr




"Πρέπει να εξοικονομηθούν ακόμη €3 δισ. για τους στόχους του 2012"

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από τις διήμερες συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 υπό τις «αυστηρές απαιτήσεις» της τρόικας, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ «στις επόμενες εβδομάδες», όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τα 3 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν το Μάρτιο με το νέο μνημόνιο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη εφαρμοστεί, αλλά εξετάζεται ένα μέρος τους υποκατασταθεί με μέτρα ισοδύναμης αξίας.
  
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα κεφάλαια διάσωσης πριν από το Σεπτέμβριο, και δεν αναμένεται να λάβει κάποια παράταση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, μέχρι η χώρα να επαναφέρει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος για το ότι η χώρα μπορεί να λάβει μια περίοδο χάριτος για την εφαρμογή των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, εξαιτίας του επιπρόσθετου κόστους που συνεπάγεται για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Αλλά τόνισε πως θα καταθέσει το αίτημα για την παράταση, μόλις το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας επανέλθει εντός στόχου, καθώς βρίσκεται εκτός στόχων για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, από όταν η Ελλάδα έλαβε τη διάσωση.

«Το πρόβλημα είναι ότι η παράταση χρειάζεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση και αυτό θα απαιτήσει επικυρώσεις από τα κοινοβούλια», δήλωσε. «Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά θα το εγείρουμε ως θέμα, καθώς πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως του έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει «κάποιου είδους» ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέσα στο καλοκαίρι, για να αποπληρώσει ένα ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ (της ΕΚΤ) που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η Ελλάδα θα λάβει και άλλα κεφάλαια εκτός των 3,1 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες της το καλοκαίρι. Το πρακτορείο επισημαίνει πως η χώρα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό στα τέλη Ιουλίου.

«Υπάρχει μια βεβαιότητα ότι οι ανάγκες για τον Αύγουστο θα καλυφθούν, τουλάχιστον για ό,τι αφορά στο ομόλογο», δήλωσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση του υπουργού με τους δημοσιογράφους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου