Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Χταπόδι με πιπέρι, κρεμμύδια & πράσα (Πολύπους μετά πιπερίδων, κρομμύδων & πράσων)


«Διοκλής δ’ ἐν ἅ Ὑγιεινῶν "τά δέ μαλάκια φησί, πρός ἡδονήν καί πρός τά ἀφροδίσια· μάλιστα δέ οἱ πολύποδες". Ἱστορεῖ δ’ ὁ
Ἀριστοτέλης τόν πολύποδα ἐχειν πόδας ὀκτώ...»

«Ο Διοκλής στο πρώτο του βιβλίο των Υγιεινών λέει "Τα μαλάκια προκαλούν ηδονή και σεξουαλική διάθεση, προπάντων τα χταπόδια". Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο πολύποδας έχει οκτώ πόδια...»

(Αθήναιος Δειπνοσοφιστές Ζ, 316, 101, c)

Υλικά:


■ 1 κιλό χταπόδι

■ 500 γρ. κρεμμύδια ξερά

■ 3 μεγάλα πράσα

■ 1/4 κούπας ξίδι

■ 1/2 κούπας κρασί

■ 1 κούπα ελαιόλαδο

■ 1 κουταλιά πιπέρι άτριφτο



Εκτέλεση:

1. Πλύντε το χταπόδι και κόψτε το κομμάτια.

2. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και τα πράσα και κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια.

3. Βάλτε στην κατσαρόλα αρχικά το χταπόδι με τα κρεμμύδια κι ανακατεύετε τα μέχρι να μαραθούν και να πιουν όλο το υγρό που θα βγάλει το χταπόδι.

4. Προσθέστε το ξίδι και το κρασί, συμπληρώστε με λίγο νερό και ρίξτε τα πράσα. Όταν μείνουν με πολύ λίγο υγρό, αδειάστε το φαγητό σε πήλινο σκεύος.

5. Αλατίστε το αν χρειάζεται και προσθέστε το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

6. Ψήστε το για μισή ώρα στο φούρνο σκεπασμένο.

 
 
*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων" .


Περισσότερες αρχαιοελληνικές συνταγές στην κατηγορία "Αρχαίοι Έλληνες - κρασί & διατροφή".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου