Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ισλαμιστές καταστρέφουνε πολιτιστικά μνημεία στο Μαλί


Οπλισμένοι με καλάσνικοφ και τσεκούρια, περίπου 30 ένοπλοι κατέστρεψαν μαυσωλεία αγίων, που χρονολογούνται εδώ και τρεις αιώνες, δήλωσε στο Reuters η δημοσιογράφος από το Μάλι, Γιάγια Ταντίνα.


Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της σαρία, θεωρεί τους τοπικούς ναούς των Σούφι ειδωλολατρικούς. Κάτοικοι του Τιμπουκτού καταγγέλλουν ότι η οργάνωση απείλησε να καταστρέψει και τα 16 κυριότερα μαυσωλεία στο Τιμπουκτού παρά την διεθνή κατακραυγή για τις επιθέσεις.


Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μποκόβα απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, ενώ σήμερα η υπουργός Τεχνών, Τουρισμού και Πολιτισμού του Μάλι, Ντιάλο Φαντίμα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των «εγκληματικών» καταστροφών των μαυσωλείων.


«Έγκλημα πολέμου», για το οποίο μπορούν να ασκηθούν διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτήρισε την καταστροφή μαυσωλείων από την ισλαμιστική οργάνωση Ανσαρ Ντιν στο Τιμπουκτού, η εισαγγελέας του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα.

«Το μήνυμά μου σε αυτούς που εμπλέκονται σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια είναι σαφές: σταματήστε την καταστροφή θρησκευτικών αγαθών τώρα. Είναι ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο οι υπηρεσίες μου έχουν πλήρη αρμοδιότητα να ερευνήσουν», δήλωσε η κ. Μπενσούντα από το Ντακάρ.


Η ίδια διευκρίνισε ότι το άρθρο 8 του καταστατικού της Ρώμης που αφορά στη σύσταση του ΔΠΔ προβλέπει ότι οι «σκόπιμες επιθέσεις κατά κτιρίων αμάχων, που δεν προστατεύονται και που δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, συνιστούν έγκλημα πολέμου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι επιθέσεις κατά ιστορικών μνημείων, όπως οποιαδήποτε καταστροφή κτιρίων που είναι αφιερωμένα στη θρησκεία».

«Οι υπηρεσίες μου παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα στο Μαλί και δεν θα διστάσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αν οι πληροφορίες που θα συλλεγούν δείξουν ότι διαπράχθηκε έγκλημα, όποιος κι αν είναι ο δράστης», κατέληξε.

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Ανσαρ Ντιν συνέχισε για δεύτερη μέρα την Κυριακή να καταστρέφει τα μαυσωλεία της πόλης, σε αντίποινα για την απόφαση της Unesco να προσθέσει το Τιμπουκτού στον κατάλογο με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εντελώς αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την καταστροφή των μαυσωλείων και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε «τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» του Μάλι. «Οι ενέργειες αυτού του είδους κατά μνημείων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά είναι εντελώς αδικαιολόγητες», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μάλι», πρόσθεσε ο Νεσίρκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου