Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Το ταξίδι του ελληνικού κρασιού στη Νέα Υόρκη


Υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων ανθρώπων, το ελληνικό κρασί μετατρέπεται σταδιακά σε ένα προϊόν διεθνούς κύρους. Πρόσφατα ήταν η σειρά της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου να ανακαλύψει την ποιότητα εμβληματικών ελληνικών περιοχών και ποικιλιών, μέσα από την προωθητική εκστρατεία «Celebrate Greek Wines», που διήρκεσε δύο εβδομάδες και προκάλεσε αίσθηση.

Επι δύο εβδομάδες η Νέα Υόρκη ήρθε σε επαφή με τον ελληνικό αμπελώνα, μέσα από μια μοντέρνα γιορτή κρασιού, που υπό τον τίτλο «Celebrate Greek Wines» γέμισε τα ποτήρια των Νεοϋορκέζων με επώνυμο ελληνικό οίνο.


Η εν λόγω προωθητική καμπάνια ξεκίνησε με συγκρατημένες προσδοκίες στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 22 του ίδιου μήνα μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, τόσο λόγω της υποδοχής που έτυχε από κοινό και από ειδικούς όσο και λόγω των εκτενών, θετικότατων αναφορών μεγάλων αμερικανικών μέσων. Το CNBC, για παράδειγμα, έκανε λόγο για τον «Βάκχο που χαμογελά στη Νέα Υόρκη», αλλά η σύνδεση με την αρχαιότητα αυτήν τη φορά δεν αποτέλεσε άλλη μία κλισέ επίκληση του φολκλόρ. Κι αυτό γιατί στο ρεπορτάζ γινόταν λόγος για ποικιλίες που καλλιεργούνται «εδώ και 4.000 χρόνια στην Ελλάδα», αλλά και οι οποίες «δεν καλλιεργούνται πουθενά αλλού στον κόσμο».

Στη σπανιότητα και στην ποιότητα αναφέρθηκαν οι εφημερίδες Νew Υork Times και Guardian, που υποστήριξαν ότι η εποχή που η Ελλάδα ταυτιζόταν με τη ρετσίνα ή το χύμα, κακής ποιότητας κρασί, έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ενθουσιώδης ήταν και η υποδοχή από το κοινό, το οποίο κλήθηκε να πάρει μέρος στη γιορτή σε περισσότερα από εκατό εστιατόρια -ανάμεσά τους ορισμένα από τα πιο «γκουρμέ»-, μπαρ, και κάβες που ενέταξαν το ελληνικό κρασί στην καθημερινότητά τους, με βραδιές γευσιγνωσίας, προσφορές, παιχνίδια αρμονίας και κουίζ.

Η εν λόγω καμπάνια εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική που έχει αναπτύξει την τελευταία πενταετία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), του συλλογικού οργάνου που εκπροσωπεί τα εγχώρια ιδιωτικά οινοποιεία και τους συνεταιρισμούς. Το ιδιαίτερο της εν λόγω ενέργειας είναι το ότι πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Αυτό όμως, τελικά, λειτούργησε, απρόσμενα ίσως, θετικά. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Σωτήρης Ιωάννου, «φαίνεται ότι το μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας για την Ελλάδα και τους Ελληνες πυροδότησε μια αντίθετη κίνηση, ένα ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους για καλές ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και μια κάποια συμπάθεια, που εκφράστηκε με δημοσιεύματα».

Στρατηγική χωρίς σύνορα

Ηδη από το 2009, η ΕΔΟΑΟ καθιέρωσε τα New Wines of Greece (την εθνική οινική μάρκα), τοποθετώντας εκεί κρασιά από ιδιαίτερες, αξιόλογες εγχώριες οινικές ποικιλίες, νέες και παλιές, από το Μοσχοφίλερο και το Ξινόμαυρο μέχρι τη Μαλαγουζιά και τη Μαυροδάφνη, αλλά και καταξιωμένες διεθνείς, που σηματοδοτούν τη νέα εικόνα του ελληνικού κρασιού στον κόσμο.

Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και των πωλήσεων στις αγορές των ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά και Κίνα. «Ο ελληνικός οινικός κλάδος τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει τεράστια άλματα τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και οργάνωσης. Ως κλάδος, πιστεύουμε ότι το ελληνικό κρασί μπορεί να αποτελέσει έναν άξιο πρεσβευτή της χώρας, εκπροσωπώντας το υγειές, δημιουργικό κομμάτι της Ελλάδας,» συνεχίζει ο κ. Ιωάννου.


Γιατί όμως επελέγη η Νέα Υόρκη; Οπως μας πληροφορεί η Εφη Λαζαρίδου, διευθύντρια μάρκετινγκ της ΕΔΟΑΟ, η αγορά κρασιού των ΗΠΑ είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε όγκο κατανάλωσης παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται μεταξύ των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών κρασιού, κινούμενη με ετήσια αύξηση της τάξης του 10%. «Τα τελευταία χρόνια, στη Βόρεια Αμερική παρατηρείται άνοδος των καταναλωτών που προτιμούν το κρασί.Μάλιστα, μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, η καταναλωτική συμπεριφορά φαίνεται να άλλαξε: Η κατανάλωση μεταφέρθηκε σε καθημερινές (όχι ιδιαίτερες) περιστάσεις, ενώ οι καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σχέση ποιότητας και τιμής».

Παράλληλα, «οι εκεί οινόφιλοι επιδεικνύουν ολοένα μεγαλύτερη διάθεση να πειραματιστούν. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κρασιού αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, που θα παραμείνουν ενεργοί καταναλωτές για πολλά χρόνια ακόμη. Συγκεκριμένα, η γενιά των Millenials, δηλαδή οι 21-34 χρόνων, δείχνει αυξανόμενη την προτίμησή της στην κατανάλωση κρασιού έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών. Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένοι είναι οι πλέον ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν νέες, διαφορετικές ποικιλίες και προελεύσεις εκτός των συνηθισμένων», σχολιάζει η ίδια.


Η τάση αυτή είναι πολύ σημαντική για τα κρασιά ελληνικής προέλευσης. «Στον αντίποδα της παγκοσμιοποίησης, το ελληνικό κρασί υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους αναζητούν πέρα από τα καθιερωμένα: Κρασιά με έντονη την ταυτότητα του terroir (της περιοχής), αλλά και από αξιόλογες γηγενείς ποικιλίες», προσθέτει.

Σημειωτέον, τόσο στα εστιατόρια όσο και στις κάβες, προηγήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια από εξειδικευμένους οινοχόους με σκοπό να διασφαλιστεί η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν το ελληνικό κρασί, όπως τα μοναδικά terroir, οι γηγενείς ποικιλίες, ενώ, στην ολοκληρωμένη προβολή της πρωτοβουλίας, συνέβαλε και η ιστοσελίδα www.celebrategreekwines.com, που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποστήριξη της δράσης. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το πώς εξελίχθηκε η καμπάνια, για τα εστιατόρια που τη φιλοξένησαν, για τις ποικιλίες που συμμετείχαν, αλλά και για τον απολογισμό αυτής της επιτυχημένης δράσης.



•Το ελληνικό κρασί υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους ανα-ζητούν πέρα από τα καθιερωμένα: κρασιά με έντονη την ταυτότητα του terroir, αλλά και από αξιόλογες γηγενείς ποικιλίες».


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / ethnos.gr



Αφίσα. Το brand name του επώνυμου ελληνικού κρασιού, όπως επικοινωνείται στο εξωτερικό.



Λευκά. Ορισμένα από τους «πρεσβευτές» του ελληνικού αμπελώνα.





Καμπάνια. Τα ελληνικά κρασιά μπήκαν στο μενού δεκάδων σπουδαίων εστιατορίων.

Θέα. Από το ξενοδοχείο Americano στo Τσέλσι, όπου έγινε το πάρτι της καμπάνιας.





Αστακός. Ενα από τα πιάτα που συνδυάστηκαν με ελληνικά κρασιά στο Almond.


Παράδοση. Το ελληνικό «Kefi» είχε έναν λόγο παραπάνω να συμμετάσχει στην καμπάνια.







Αποψη. Από το φημισμένο μπιστρό «Bar Boulud».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου